Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih – siguran početak školske godine

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/RUJAN/25-9-2019/Slika_01.jpg
  • Slika
  • Slika
Policijska uprava zagrebačka je u tri vikenda mjeseca rujna provela preventivno-represivnu akciju s naglaskom na prevenciju s ciljem detektiranja i suzbijanja rizičnih ponašanja kod mladih započela je Rosana Kišur iz Službe za javni red i prezentirala rezultate.

U provedbi akcije sudjelovali su svi rodovi policije, temeljna, kriminalistička i prometna, u suradnji s Državnim inspektoratom, a obuhvaćeno je sveukupno 410 lokacija od kojih je 256 lokacija otvorenih prostora (parkovi, trgovi, ulice, školska igrališta) te 154 ugostiteljskih i trgovačkih objekata. Tijekom provođenja akcije obavljeno je ukupno 356 provjera identiteta osoba mlađih od 18 godina, od kojih je 48 zatečeno nakon 23 sata, a koji nisu imali navršenih 16 godina, odnosno bili su bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja.
Također evidentirana su 28 počinjenja prekršaja mladih, a najčešće su to prekršaji protiv javnog reda i mira (odavanje alkoholu, vika, galama) te zlouporaba opojnih droga (najčešće je riječ o marihuani).

Rizična ponašanja u sebi nose opasnost da mladi postanu žrtve ali i počinitelji raznih prekršaja i kaznenih djela te također nose rizik od nastanka različitih ovisnosti (kocka, alkohol ili droga), a cilj ovih mjeri i radnji u akciji je prvenstveno usmjereno na prevenciji.

Nadalje, Nikolina Grubišić Požar voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije je naglasila da ova mjera ima preventivni karakter posebice u pogledu čl. 93 Obiteljskog zakona, te je cilj da se roditeljima ukaže na problem u ponašanju da vidimo prelazi li to roditeljske kapacitete i je li potrebna suradnja s drugim nadležnim tijelima. U svakoj takvoj situaciji se obavještava nadležni Centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta djeteta te ukoliko se takve stvari učestalo ponavljaju, kriminalistička policija obavlja kriminalistička istraživanja kako bi se saznalo zbog čega dolazi do ponavljanja počinjenja prekršaja odnosno kaznenog djela. Kada se radi o počinjenju kaznenog djela, onda se najčešće radi o Povredi djetetovih prava iz članka 177. Kaznenog zakona, u vidu zapuštanja, zlostavljanja ili zanemarivanja roditeljske skrbi spram djece.

Također, i u prometu se provode preventivne i represivne akcije kao što su preventivna akcija „Djeca – prijatelji u prometu“ te represivne akcije nadzora i kontrola vozila i vozača u široj i užoj zoni škola i vrtića, prekršaj nepropisne brzine kretanja vozila, nepropisno parkiranje i najvažnije ne vezivanje sigurnosnog pojasa, rekao je Tihomir Svatoš voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa. Osvrnuo se na propise vezane za način prijevoza djece i korištenja sigurnosnog pojasa i podsjeća da djeca viša od 150 cm mogu sjediti na prednjem sjedalu, od 135 – 150 cm na stražnjem sjedalu, a za djecu nižu od 135 cm moraju se obavezno koristiti sjedalice. Roditelji svojim ponašanjem trebaju utjecati na ponašanje svojeg djeteta, pružiti im dobar primjer.

Naglašavamo da Policijska uprava zagrebačka tijekom cijele godine provodi niz preventivno-represivnih aktivnosti usmjerene na mladu populaciju, a koje su u rujnu, planski bile pojačane.   Kroz edukativno-preventivne kontakte s policijom mlade se osnažuje u odabiru društveno prihvatljivih ponašanja, a u isto vrijeme i s oblicima protupravnih ponašanja (koji su rizici, koje su sankcije). Radom s mladima kroz interaktivne radionice te pružanjem upozorenja i savjeta, policija ostvaruje kontakt i povezanosti s njima s jednim primarnim ciljem a to je da osvijeste riječ „odgovornost“ za svoje postupke.

Detektiranje, reagiranje i postupanje policije, bilo ono preventivno ili represivno dokaz je brige za mlade i to upravo na samom početku njihovog eventualnog iskoraka u područja društveno neprihvatljivih ponašanja. To je onaj trenutak, s kojeg se uz uključivanje svih društveno institucija i partnera uz nezaobilaznu suradnju s roditeljima, može postići najviše.

FOTO: PU zagrebačka

Stranica