Tijekom drugog dana akcije pojačanog postupanja u prometu utvrđeno 114 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto 7 autic.jpg

Najveća koncentracija alkohola od 3,55 g/kg u organizmu zabilježena kod 46-godišnjeg vozača

FOTO: Ilustracija
 
Na području Policijske uprave zagrebačke u noći sa subote na nedjelju, 1. na 2. srpnja 2023. godine, policijski su službenici proveli akciju pojačanog nadzoru u prometu, a posebice u gradu Zagrebu u zonama trgovačkih centara i objekata brze prehrane. Akcija je bila usmjerena na vozače koji svojim ponašanjem, načinom vožnje i kršenjem prometnih i drugih propisa remete javni red i mir, s naglaskom na one koji upravljaju modificiranim, tehnički neispravnim i raznim drugim motornim vozilima stvarajući buku i sudjelujući u utrkama na javnim prometnicama.
 
Tijekom provođenja same akcije od 21 do 3 sata, policijski službenici nisu zaprimili niti jednu dojavu o mogućim okupljanjima u vezi ilegalnih uličnih utrka ili slične vrste okupljanja. Također, nije bilo dojava građana o kršenju prometnih propisa kao niti o remećenju javnog reda i mira zbog kršenja prometnih propisa kao što su buka rada motora, „proklizavanje“ kotača i slično.
 
Tijekom ciljanog pojačanog postupanja te prilikom nadzora prometa, odnosno kontrole vozila i vozača, utvrđeno je ukupno 114 prekršaja iz segmenta prometa.
 
Najviše utvrđenih prekršaja, njih 23, odnosilo se na upravljanje nepropisnom brzinom. Zabilježena su po 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola zbog kojih je osam vozača uhićeno i zadržano do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Najveća koncentracija alkohola u organizmu vozača iznosila je 3,55 g/kg, a zabilježena je obavljenim nadzorom na raskrižju Hrastovičke i Hrvatskoselske ulice na području Lučkog.
 
Dva su vozača upravljala vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a jedan za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom.
 
Utvrđena su četiri prekršaja tehničke neispravnosti vozila te po jedan prekršaj isteka važenja prometne dozvole i „proklizavanja“ kotača.
 
Pet vozača tijekom vožnje nepropisno je koristilo mobitel, a jedan je odbio provjeru utvrđivanja prisutnosti opojnih droga u organizmu, dok su utvrđena i 32 ostala prekršaja.
 
U vrijeme pojačanog postupanja dogodilo se ukupno deset prometnih nesreća, od koji se osam dogodilo na području grada Zagreba te po jedna na području Samobora i Zaprešića.
 
Podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka u dane vikenda provodi akcije pojačanog postupanja u prometu s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a o kojima redovno izvješćujemo javnost najavama, a u konačnici i provedenim rezultatima.
 

Stranica