Tijekom vikenda na zagrebačkim prometnicama policija zabilježila čak 594 prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/palica.jpg

Svaki peti vozač prebrzo vozio

FOTO: Ilustracija

 Tijekom vikenda, od  7. do 10. listopada 2022. godine na području Policijske zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 594 prometnih prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 171 prekršaj nepropisne brzine, 83 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 52 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, devet prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 225 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 7. listopada 2022. godine oko 16.20 sati 34-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Lanište u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja motornim vozilom „B“ kategorije nakon što mu je rješenjem ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna.
 
Istog dana oko 21.20 sati, 50-godišnjak  je pod utjecajem alkohola (2,28 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Vidovec u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 90 nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila osobinama i stanju ceste te je naletio na betonski temelj.  Osumnjičenom muškarcu privremeno je oduzeta vozačka dozvola te je isključen iz prometa dok će policijski službenici podnijeti optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.
 
U subotu, 8. listopada 2022. godine oko 2.20 sati 26-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1,66 g/kg u organizmu i bez korištenja sigurnosnog pojasa upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka lijevom prometnom trakom zapadne kolničke trake Savske ceste u smjeru jugozapada. Dolaskom do kućnog broja 38 Savske ceste skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 6.100 kuna.
 
U ranim jutarnjim satima nedjelje, 9. listopada 2022. godine oko 1.50 sati,  45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Savske ceste u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja sa Selskom cestom utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,88 g/kg u organizmu. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna. Također, izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
U nedjelju, 9.  listopada 2022. godine u 22.30 sati, 28-godišnja pješakinja se kretala Savskom cestom u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 13, gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza, prelazila je kolnik u smjeru zapada krećući se između tramvaja i autobusa koji su bili zaustavljeni u dijelu kolnika namijenjen za promet gradskog prometa. Prije stupanja na kolnik nije  se uvjerila da to može učiniti na siguran način te je tada na nju naletio osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je pod utjecajem alkohola (1,19 g/kg) upravljala 34-godišnjakinja, a prethodno se kretala Savskom cestom u smjeru sjevera . U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 28-godišnja pješakinja, liječnička pomoć pružena joj je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice. Osumnjičenoj 34-godišnjoj vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola i isključena je iz prometa.
 
Uoči same akcije, u četvrtak, 6. listopada 2022. godine oko 21.25 sati 41-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,34 g/kg u organizmu  upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka prometnom trakom za ravno i lijevo Brezovičke ceste u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do raskrižja s Prigradskom ulicom nije prilagodio brzinu kretanja vozila uslijed čega je prilikom izlaska iz zavoja udesno izgubio nadzor nad vozilom te skrivio prometnu nesreću ozlijeđenom osobom. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 12.500 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su ukupno četiri osobe - test negativan.
 
Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (17,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 10 mladih vozača (22,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica