U sastavu zločinačkog udruženja - osumnjičeni za više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvero osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, dok se za jednim osumnjičenikom traga. Kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom, 51-godišnjakom, 25-godišnjakom, 42-godišnjakom i 49-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 
Sumnja se da su trojica muškaraca (38, 51 i 25), zajedno sa zasad nepoznatim osobama, u sustavu zločinačkog udruženja počinili kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, dok su osumnjičeni 42-godišnjak i 49-godišnja žena, na temelju angažmana od strane 38-godišnjaka i 51-godišnjaka, počinili po jedno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma. 
 
Naime, sumnja se da su 38-godišnjak i 51-godišnjak, u cilju ostvarivanja protupravne materijalne koristi, postigli dogovor s u ovom trenutku nepoznatim osobama, organizatorima krijumčarenja ljudi koji djeluju izvan teritorija Republike Hrvatske, da će isti pronalaziti strane državljane koji su voljni da im se uz plaćanje novčane naknade omogući da nezakonito uđu, borave ili izađu iz Republike Hrvatske te nezakonito uđu na teritorij druge članice EU ili potpisnice Šengenskog sporazuma, iako za to ne ispunjavaju formalne i pravne uvjete te da će organizirati dolazak stranih državljana na teritorij Republike Hrvatske. Nakon toga bi osumnjičeni dvojac, temeljem prethodnog dogovora s tim osobama, u nekim slučajevima zajedno, a u nekim odvojeno, organizirao preuzimanje stranih državljana u neposrednoj blizini državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i to u Karlovačkoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji te njihov daljnji ilegalni prijevoz i privremeni smještaj na području Zagrebačke županije, a potom i njihovo daljnje ilegalno prebacivanje na teritorij Republike Slovenije i dalje, najčešće u Italiju.
 
Također se sumnja da je i 51-godišnjak, sukladno svojoj ulozi u zločinačkom udruženju, u nekoliko navrata organizirao ilegalni prijevoz stranih državljana s područja Republike Hrvatske uz neposrednu blizinu državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Nakon toga je za daljnje ilegalno prebacivanje stranih državljana s teritorija Republike Hrvatske na teritorij Republike Slovenije angažirao zasad nepoznate muške osobe tzv. “vodiče”, koji bi sukladno zaprimljenim detaljnim uputama od 51-godišnjaka, nakon što bi preuzeli strane državljane iste ilegalno, pješice preveli na teritorij Republike Slovenije te bi ih doveli i ostavili na dogovorenoj lokaciji u Republici Sloveniji. Tamo bi ih, temeljem prethodnog angažmana od strane 51-godišnjaka, preuzela za sada nepoznata osoba, kako bi ih odvezao u druge zemlje članice Europske Unije.
 
Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su u najmanje 13 navrata omogućili stranim državljanima da nedozvoljeno uđu, izađu, borave ili se kreću u Republici Hrvatskoj ili uđu na teritorij druge države članice Europske Unije, čime su ilegalno prebacili više od 100 stranih državljana, a za što su ostvarili protupravnu materijalnu korist koju su, sumnja se, podijelili s ostalim članovima zločinačkog udruženja i supočiniteljima.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvero osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, dok se za jednim osumnjičenikom traga. Kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 
Također, policijski službenici ujedno nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja drugih okolnosti počinjenih kaznenih djela i identiteta drugih osoba koje su sudjelovale u njihovom počinjenju.

FOTO: Ilustracija
 

Stranica