U svojim prijevarnim namjerama ostvario protupravnu imovinsku korist preko 50.000 eura

Slika /PU_ZG/ilustracije/FOTO- Ilustracija PUZ.jpg

Ovlastili ga za kupnju automobila koje je zatim prodao drugim osobama

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevara“ i „Prijevara u gospodarskom poslovanju“.
 
Naime, osumnjičeni je s unaprijed stvorenom prijevarnom namjerom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, doveo u zabludu 27-godišnjakinju u vezi kupovine osobnog automobila. Oštećena 27-godišnjakinja je za kupnju osobnog automobila marke „Land Rover“ ovlastila trgovačko društvo i osumnjičenog 32-godišnjaka kao odgovornu osobu, te je temeljem njegove ponude početkom veljače 2023. godine uplatila novčani iznos u iznosu od  16.663,59 eura, kao i krajem veljače iste godine ostatak novčanog iznosa od 2.150 eura, da bi nakon nekoliko dana i preuzela osobni automobil.  Osumnjičeni je u travnju 2023. godine zatim kontaktirao oštećenu 27-godišnjakinju te ju doveo u zabludu prikazivanjem lažnih činjenica u vezi plaćanja carinskih troškova, tražeći od nje potom dodatni novčani iznos od 4.750 eura, a koji je ista nakon nekoliko dana i uplatila. Nadalje, 32-godišnjak je ponovno oštećenu doveo u zabludu, rekavši joj da vozilo mora odvesti na mjesto koje je prijavljeno carini te je, vjerujući u to, predala mu automobil, obzirom da je osumnjičeni vozilo krajem travnja obećao oštećenoj vratiti. Nakon nekoliko dana 32-godišnjak je obavijestio oštećenu da je vozilo prodao drugoj osobi te su međusobno potom sklopili Sporazum o isplati duga kojim se osumnjičeni obvezao podmiriti sva dugovanja prema oštećenoj 27-godišnjakinji, a što u konačnici nije učinio i na taj način ju oštetio za oko 23.500 eura.
 
Također, 32-godišnjak je osumnjičen i zbog počinjenja kaznenog djela „Prijevara u gospodarskom poslovanju“, na način da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba, dogovorio kupnju osobnog automobila marke „Audi A6“ za 39-godišnjaka koji je ujedno odgovorna osoba drugog trgovačkog društva iz Zagreba.  Slijedom navedenoga, oštećeni je krajem veljače 2023. godine, uplatio traženi novčani iznos na račun trgovačkog društva, u kojem je osumnjičeni odgovorna osoba, u iznosu od 28.080 eura, nakon čega mu je izdao račun za plaćeni predujam. Oštećeno društvo je oštećenom trebalo uplatiti još dodatnih 3.000 eura, da bi osumnjičeni 19. travnja nazvao 39-godišnjaka i obavijestio kako je potrebno da doveze automobil na područje Peščenice u ograđeni prostor trgovačkog društva, te da ima nekih problema s uvozom i carinom, obzirom da je vozilo uvezeno iz R. Njemačke. Ništa ne sumnjajući, 39-godišnjak je dovezao vozilo na traženu lokaciju a koji su potom preuzeli zaposlenici trgovačkog društva. Ipak, nekoliko dana kasnije oštećeni se informirao s  nadležnim tijelima te posumnjao u istinitost navoda osumnjičenog. Po tim saznanjima kontaktirao je osumnjičenog koji je mu je rekao da će otkloniti poteškoće idući dan. Oštećeni je potom kontaktirao zaposlenike trgovačkog društva te doznao kako je osumnjičeni 32-godišnjak osobni automobil prodao drugoj osobi na području Osijeka za iznos od 37.887,50 eura te je time oštetio trgovačko društvo u kojem je 39-godišnjak odgovorna osoba za 28.080 eura.
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su osumnjičenog 32-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku te je protiv istoga podnijeto Posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu.  
 
 
 

Stranica