U vikend akcijama u prometu najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila 3,28 g/kg

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 30. kolovoza do 2. rujna 2024., na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkoholadrogaprekoračenja dopuštene brzinenekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitelaupravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 408 prometnih prekršaja, od čega:
  • 85 prekršaja nepropisne brzine,
  • 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 37 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji,
  • 3 prekršaja upravljanja pod zabranom,
  • prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 
  • 209 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača (3,28 g/kg u organizmu) zabilježena je kod 45-godišnjaka.

Naime, jučer 1. rujna oko 23.50, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Borisa Papandopula u smjeru sjevera. Kontrolom vozila i vozača kod kućnog broja 11 zaustavili su ga policijski službenici, a obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je koncentracija alkohola od 3,28 g/kg u organizmu.
 
Vozač je isključen iz prometa te smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica (0,66 g/kg u organizmu) zabilježena je kod 31-godišnjakinje.

U nedjelju, 1. rujna oko 3.35 sati 31-godišnjakinja je upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Remetinečke ceste u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača kod kružnog toga Remetinec te obavljenim alkotestiranjem vozačice, policijski su službenici utvrdili da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 0,66 g/kg u organizmu. Vozačica je uhićena te joj je zbog počinjenog prekršaja izdan obavezni prekršajni nalog.
 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, dok je jedna osoba odbila testiranje.

Od 37 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (27%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg dok su evidentirana 2 mlada vozača (5,4 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije osam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 10 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.
 

Stranica