Ukupno 12 osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 17 uhićeno i privedeno na Prekršajni sud

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Tijekom provođenja akcija "Alkohol i droge" te "Brzina" utvrđeno 765 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 26. do 29. siječnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 765 prometnih prekršaja, od čega 67 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 143 prekršaja nepropisne brzine, 119 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 59 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 181 ostali prekršaj.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:
 
U subotu, 27. siječnja nekoliko minuta iza ponoći, 50-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a u Donjem Desincu zaustavili su ju policijski službenici. Kontrolom vozila i vozačice utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,69 g/kg. Vozačica je uhićena i smještena u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Sljedećeg dana je dovedena na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje u skraćenom prekršajnom postupku proglašena krivom te joj je izrečena uvjetna zatvorska kazna na rok od 12 mjeseci.
 
U nedjelju, 28. prosinca oko 22.30, 42-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka zapadnim kolnikom Ulice Vjekoslava Heinzela pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,44 g/kg. Dolaskom do raskrižja sa spojnim kolnikom južnog kolnika Slavonske avenije, nije prilagodio brzinu kretanja vozila zbog čega je skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon prometne nesreće vozač je napustio mjesto prometne nesreće, a da s drugim sudionikom nije razmijenio podatke niti popunio Europsko izvješće. Vrlo brzo je pronađen, uhićen i smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a potom uz Optužni prijedlog doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna od 1970 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan.
 
Od 67 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (22,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 14 mladih vozača (20,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 12 je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 17 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica