Zagrebačka policija intenzivno mjerila brzinu motocikala, obavila nadzor nad 103 motociklista, a utvrdila 61 prekršaj

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/SVIBANJ/13-5-brzina/foto-2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj akcije bio je podizanje razine prometne sigurnosti i mjerenje brzine kretanja motocikala

FOTO: Ilustracija

Zagrebačka policija u petak, 10. i subotu, 11. svibnja provela je pojačani nadzor motocikala s naglaskom na mjerenje brzine kretanja motocikala posebno na prometnicama u Zagrebu na kojima vozači motocikala zbog prometno-tehničkih karakteristika mogu razvijati veće brzine od propisanih.
 
Policijski službenici obavili su nadzor 103 motocikla te utvrdili 61 prekršaj.
 
Posebno ističemo utvrđivanje 26 prekršaja brzine motocikala koje su policijski službenici utvrdili na prometnicama grada Zagreba mjerenjem brzine ručnim prijenosnim uređajima za mjerenje brzine i sankcionirali počinitelje tih prekršaja.
Osim ručnih uređaja za mjerenje brzine motocikala na području Zagrebačke županije za mjerenje brzine motocikala tijekom vikenda korišteni su i stacionarni uređaji za mjerenje brzine te je sankcionirano više desetaka prekršaja brzine motocikala na prometnicama na području Zagrebačke županije.
 
U petak, 10. svibnja 2024. godine oko 20.35 sati u Velikoj Gorici u Ulici Rudolfa Fizira u nadzoru prometa zaustavljen je motocikl riječkih registarskih oznaka kojim je upravljao 31-godišnjak. Nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da upravlja motociklom Radničkom cestom u smjeru juga brzinom od 115km/h, a što umanjeno za sigurnosnu razliku -10% iznosi 99,5 km/h u naselju gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 70 km/h.
 
Nadalje, motociklist se oglušio se na svjetlosne i zvučne znakove policijskog službenika koji ga je pokušao zaustaviti, odnosno povećao je brzinu kretanja s namjerom da se udalji. Dolaskom do raskrižja sa Žitnjačkom cestom pretjecao je vozila kad s obzirom na okolnosti na cesti ugrožava druge sudionike u prometu učestalo vozeći "slalom" vožnju. Dolaskom do raskrižja Domovinski most - Kosnica gdje se prometom upravlja prometnim svijetlima (semafor), prošao je kroz raskrižje na znak upaljenog crvenog svjetla za njegov smjer kretanja bez smanjenja brzine kretanja, odnosno povećavajući brzinu.
 
Motociklist je nastavio vožnju u smjeru juga, pretjecao je vozila te ugrožavao druge sudionike u prometu. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Rudolfa Fizira skrenuo je desno iz prometne trake za obavezan smjer "ravno" te nastavio vožnju i dalje vozio "slalom" vožnju.
 
Motociklist je zaustavljen kod kućnog broja 21 Ulice Rudolfa Fizira, utvrđeno je da upravlja tehnički neispravnim motociklom (nema prednje pokazivače smjera, nema osvrtna ogledala, na motociklu je ugrađen neoriginalni ispušni sustav koji nije upisan u prometnu dozvolu), a posebnim pravilnikom nedostaci su kategorizirani kao opasni.
 
Također, za vrijeme vožnje nije imao vidljivo istaknutu registarsku pločicu, upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom odnosno bez položenog vozačkog ispita "A" kategorije, dok mu je za ostale kategorije vozačka dozvola ukinuta radi prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova.
 
Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do redovnog rada suda, nakon čega je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je nakon ispitivanja određeno zadržavanja u trajanju od 15 dana, nakon čega će se nastaviti prekršajni postupak.
 

Stranica