​Zagrebačka policija utvrdila 292 prekršaja u prometu

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Rezultati provedenih akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

FOTO: Ilustracija

U dane vikenda od 29. do 2. travnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 292 prometna prekršaja, od čega 24 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 56 prekršaja nepropisne brzine, 77 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom, 9 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 98 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača:
 
  • u subotu, 30. ožujka 2024. godine dvadeset minuta iza ponoći, 46-godišnjak upravljao je osobnim automobilom marke Dacia zagrebačkih registarskih oznaka krećući se Alejom Bologne. Obavljenom je kontrolom utvrđeno da je vozač upravljao pod utjecajem alkohola od 2,74 g/kg, uhićen je i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja nakon čega je prepraćen na Općinski prekršajni sud u Zagrebu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 24 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 4 vozača (16,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 7 mladih vozača (29,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola , a  pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica