Zagrebački policajci u vrijeme provođenja akcije utvrdili ukupno 529 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

U nadzoru prometa kod žena vozača nisu utvrđeni prekršaji alkohola u krvi za vrijeme upravljanja vozilom, dok je kod muškaraca najveća zabilježena koncentracija 2,13 g/kg

Tijekom vikenda, od 18. do 21. prosinca 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke  provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga i prekoračenja dopuštene brzine te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 529 prometnih prekršaja, od čega 40 prekršaja vozača s alkoholom, 291 prekršaja nepropisne brzine, 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 124 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:
 
U subotu, 19. prosinca oko 03.15 sati, 35-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Prilaz baruna Filipovića u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Vodovodnom ulicom i Ulicom grada Mainza prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Provedenim alkotestiranjem 35-godišnjaka utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 2,13 g/kg. Vozač je uhićen, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na Prekršajni sud.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno šest osoba kod kojih je test bio negativan.
 
Od 40 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 8 vozača (20%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su tri mlada vozača (7,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, dvije su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
FOTO: Ilustracija

Stranica