„Živim život bez nasilja“ počeo i ove godine

Slika PU_ZG/slike/2011/25_11_ZZBN/1_M.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

U prostorima Policijske uprave zagrebačke danas je medijima predstavljen početak ovogodišnjeg izdanja preventivne akcije „Živim život bez nasilja“. Danas, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama ovu su preventivnu akciju na državnoj razini medijima za područje Policijske uprave zagrebačke predstavili su magistra Željka Barić, ravnateljica Doma Duga – Zagreb i načelnik Odjela općeg kriminaliteta PUZ-a, Krešimir Antolić.
Praktični se dio odvijao na drugoj strani grada u Osnovnoj školi Ivana Cankara na Črnomercu gdje su učenici sedmih razreda sudjelovali u dvije radionice na temu unutarvršnjačkog i nasilja u obitelji. Radionice su bile spolno podijeljene i s djevojčicama su radile  Vlasta Grgec Petroci i Ivana Šešo (Obiteljski centar Grada Zagreba)  i Nikolina Požar Grubišić iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju.
Edukacija za djevojčice fokusirana je na tri navedena područja: nasilje (s fokusom na nasilje u mladenačkim vezama), diskriminaciju i ravnopravnost spolova.  Fokus je također bio na prikupljanju promišljanja o nasilju nad ženama, nasilju u mladenačkim vezama, kako se dječaci ponašaju prema djevojčicama, te s čime se sve djevojčice moraju nositi u odnosima s dječacima.
Za učenike je održana kviz radionica od strane policijskog službenika Odjela prevencije Zdravka Valente, policijskog službenika ATJ Lučko Vjekoslava Hegedušića i  Kristijana Stipaničeva iz  udruge Status – M koja kroz neformalnu edukaciju i kampanje prvodi ideje o poboljšanju društva u kojem živimo.  
U kviz - edukaciji fokusiraju se tri područja: nasilje, diskriminacija i ravnopravnost spolova, a samom je kvizu ime: Zvonkov kviz  Budi muško – mijenjaj pravila.

Ravnateljica Silvana Svetličić komentirala je današnju akciju riječima: Takve  su akcije su jako dobre, pozdravljam ih i mislim da ih treba sve više po školama jer, s mojih 23 godine staža u prosvjeti, vidim da su generacije sve teže i teže po tom pitanju. Ova je osnovna škola u projektu UNICEF-a, škola bez nasilja, imamo minimalno po radionicu mjesečno na satovima razredne zajednice.

Vjekoslav Hegedušić, savjetnik za krizne situacije u Jedinici specijalne policije i jedan od predavača na današnjoj radionici: Malo je neobično da Specijalna policija sudjeluje, ali do suradnje je došlo jer se kroz javnost percipira da Specijalnu policiju kroz prizmu sile, ali ne gleda se ovaj dio ispred. A to je da mi svaku akciju pokušavamo riješiti kroz mirne načine ili pregovore, a sila je posljednja opcija. Ovakav način prenošenja prevencijskih misli mi je zanimljiv i predavač sam (u ovom kontekstu) prvi put.

Marija Goatti Matijević: Kroz ovu smo radionicu i kviz s učenicima 7-ih razreda razgovarali o njihovim stavovima  u situacijama kada se pred njih postavlja problem kao što su nasilje i diskriminacija. Zanimljivo je biti svjedok da naša djeca, učenici 7-ih razreda prepoznaju i odvajaju u svojim stavovima „dobre“ i „loše“ obrasce ponašanja. Iskoristili smo priliku i kroz ovu radionicu osnažili smo ih da u određenim životnim situacijama pravilno postupe. 
Kao promatrači sudjelovali su još i Lidija Pongrac Vrcelj iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba; Monika Kovačić iz Odjela prevencije pri Ravnateljstvu policije te Jasmina Papa i Nenad Kocmur iz UNDP-a.  



Stranica