15 godina bez sina, kolege policajca i prijatelja Ivana Grbavca

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/SVIBANJ/35.2024/foto01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Počiva na Markovom polju, ali sjećanje na njega živi i ne blijedi

FOTO: PU zagrebačka

Prošlo je dugih 15 godina od tužnog utorka, 5. svibnja 2009. godine oko 18.20 sati kada je u intervenciji hrabro i nesebično, sprečavajući razbojništvo u banci u Sesvetama ubijen 24-godišnji policajac Ivan Grbavac, a četvorica kolega su ranjena. U spomen na istinskog heroja zagrebačke i hrvatske policije, odana mu je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Ivan Grbavac rođen je 18. ožujka 1985. godine u Zagrebu. Završio je srednju školu u Sesvetama. Nakon odluke o upisu u Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac postaje pripadnik naših redova i u Policijskoj upravi zagrebačkoj započinje s radom kao vježbenik 2007. godine. Nakon odrađenog vježbeničkog staža, 2008. godine raspoređen je u tadašnju Policijsku postaju Sesvete na radno mjesto policijskog službenika. Ivan je iznenada i prerano otišao u najljepšim godinama njegove mladosti i na samim počecima obavljanja odgovornog policijskog poziva.

Rođen u Sesvetama, živio je i radio u Sesvetama, poginuo je u Sesvetama.

Posthumno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost, desetim po važnosnom slijedu odlikovanja Republike Hrvatske. Red Zrinskog i Frankopana dodjeljuje se za akcije u izravnoj ratnoj opasnosti, ratu ili u iznimnim okolnostima u miru. Na ordenu spomenutom ugravirano je geslo „Navik on živi ki` zgine pošteno“ koju je Fran Krsto Frankopan proročki zapisao u 17 stoljeću. I danas, tih šest riječi još uvijek nosi poruku.

U spomen na preranu smrt i na njegov hrabri čin, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te IX. policijske postaje Zagreb (Sesvete) zapalili su svijeće i položili vijence ispred banke u Sesvetama uz molitvu župnika župe Svih Svetih u Sesvetama vlč. Maria Miglesa, a zatim su okupljeni članovi obitelji, kolege i prijatelji krenuli na groblje Markovo polje odati počast na mjestu gdje Ivan počiva.

Uz prisutnost počasnog postroja Policijske uprave zagrebačke na Ivanov grob položen je vijenac i zapaljene su svijeće. Završnu molitvu za pokojnog Ivana predvodio je policijski kapelan Ivan Grinišin.
Svojom prisutnošću počast kolegi odali su g. Jurica Miočić, voditelj Službe temeljne policije u Upravi za javni red i sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova, g. Stipo Mandić voditelj Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave zagrebačke te g. Darko Brnjaković načelnik IX. policijske postaje Zagreb sa suradnicima.

Ivana nismo zaboravili, a u sklopu obilježavanja njegove obljetnice smrti, već tradicionalno, 15. godinu zaredom u dvorani sportskog centra „Sava sport“ u Sesvetama je upriličen sportski dio komemoracije, malonogometna utakmica u kojoj su kroz druženje, snage odmjerili policijski službenici IX. policijske postaje Zagreb i ekipa Ureda načelnika Policijske uprave zagrebačke.

Stranica