23. Plazma Sportske igre mladih

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2019/TRAVANJ/23 Plazma Sportske igre mladih/Slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Veliko otvorenje 23. Plazma Sportskih igara mladih, organiziranih od strane Ministarstva unutarnjih poslova zajedno s Organizacijskim odborom Sportskih igara mladih i u suradnji s partnerima, održano je danas, 16. travnja 2019. godine u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića.

Potporu samom otvorenju organizatorima je pružilo otprilike pet tisuća mališana koji su i prije samog otvaranja pjevali zajedno sa Zaprešić boysima. Posebno oduševljenje mališana izazvalo je javljanje Luke Modrića koji se putem video linka javio iz Madrida te je okupljenima poručio da je iznimno ponosan što je dio Igara te da će navijati za sve sudionike.
 
Igre, koje sadrže niz preventivnih aktivnosti i animacijskih igara, otvorili su izaslanik Predsjednika Vlade, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Mato Čičak, izaslanik predsjednika Sabora RH, Milan Pavelić, pročelnik za sport i mlade grada Zagreba, Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, Sándor Fasimon i Zdravko Marić, predsjednik Sportskih igara mladih.
 
Plamen kojim su Igre službeno otvorene na pozornicu je u pratnji malih sportaša donio Branko Zorko, prvi hrvatski Olimpijac.
 
Osim sportskog dijela natjecanja okupljeni su mogli sudjelovati u različitim edukativnim aktivnostima u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, na što je posebnu pozornost skrenuo Ministar unutarnjih poslova g Davor Božinović koji je naglasio da su policajci zaštitnici te ujedno i prijatelji djece te da policijski službenici kroz neposredno druženje i razgovore uspostavljaju odnos povjerenja s djecom, ujedno im prezentirajući rad policije prvenstveno kroz preventivno djelovanje u okviru kojeg im daju savjete na temu prevencije govora mržnje, prevencije huliganizma i nasilja te im ukazuju na opasnosti zlouporaba droga, alkohola i kocke.
 
„Zajedno više možemo  - u akciji s policijom“ akcija je preventivnog karaktera koja između ostalog nastoji kod mališana razviti pozitivnu kulturu navijanja bez huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje  te promovira sport kao primjer životnog odabira za ispunjavanje slobodnog vremena i na taj način umanjuje rizike raznih oblika neprihvatljivog ponašanja kod mladih. Tijekom provođenja akcije djeca se mogu pridružiti policijskim službenicima na radionicama u kojima će upoznati policajca prijatelja i pomagača kao što će imati priliku upoznati policijsku opremu i tehniku.
 
U sportskom dijelu programa sudjelovat će više od tisuću djece iz osnovnih škola s područja Zagreba koja će se natjecati u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara. Pobjednici će se plasirati na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja, a gdje će u četiri dana imati priliku besplatno uživati u čarima Savudrije i druženju s klincima iz cijele Hrvatske. Pobjednici finalnih turnira, sudjelovati će na Međudržavnoj završnici gdje će odmjeriti snage sa djecom iz Bosne i Hercegovine i Srbije u Splitu u kolovozu.  


FOTO: Pu zagrebačka

Stranica