Atletska utrka «Četiri zagrebačka trga 2009.»

Slika PU_ZG/slike/4zgbtrga/2009/4zgbprez.jpg
Policijska uprava zagrebačka osmu godinu za redom organizira atletsku utrku gradskim ulicama pod nazivom «Četiri zagrebačka trga 2009.» s motom „Povjerenjem udruženi za Zagreb“. Kao i prošlih godina utrka je zamišljena kao sastavni dio obilježavanja i Dana policije.

Ove godine utrka se održava 27. rujna u 12 sati na Zrinjevcu, a povezuje četiri zagrebačka trga – Trg Nikole Šubića Zrinskog, Strossmayerov trg, Trga maršala Tita i Trg bana Josipa Jelačića. Start i cilj utrke predviđen je kod paviljona na Zrinjevcu.

Športski događaj počinje u 11 sati i podijeljen je, kao i svake godine, na četiri dijela; 200 metara za djecu do 4 godine, 700 metara za djecu do 7 godina, 1.200 metara za djecu do 14 godine i glavna utrka na 5.000 metara za sve, dakle građane i atletičare (podijeljene u 6 dobnih kategorija i ekipa). Također, na utrci će sudjelovati osobe s posebnim potrebama (osoba s invaliditetom). Utrka se održava prema pravilima Hrvatskog atletskog saveza.

Inače, prvih 400 sudionika trke u svakoj od kategorija, a koji se uredno prijave i prođu jednu od staza, na cilju će dobiti spomen - medalju i prigodnu majicu, a najbolji po kategorijama i pehare.

Na utrci je prošle sudjelovalo oko 900 trkača (djeca, građani i atletičari i osobe s posebnim potrebama). Ovakav odaziv očekujemo i ove godine.

Također, kako je posljednjih godina intenzivirana suradnja MUP-a RH, pa tako i PU zagrebačke s policijama drugih zemalja, očekujemo predstavnike policija drugih zemalja s kojima surađujemo.

Cilj nam je, na ovaj način nastaviti jačati suradnju građana i policije, pa će se tako na Zrinjevcu dijeliti promotivni leci i brošure PU zagrebačke glede sigurnosti.

Inače, trku je do sada prepoznalo niz prijatelje atletike, među kojima su već godinama gotovo svi najbolji atletičari na duge staze, pa tako i prvaci Hrvatske u maratonu, polumaratonu, hodanju, prvaci Hrvatske s planinskih utrka, ali i prvaci – atletičari koji se natječu i na atletskim stazama a ne na cestama.

Kada bi zbrojili koliko je trkača istrčalo trka a koji su na današnjoj utrci, možemo govoriti o tome da je danas na startu 200 i više osoba koji su zajedno pretrčali više od 10.000 raznih trka u Hrvatskoj, Europi, i nastupali čak i na velikim maratonima, primjerice u Bostonu, New Yorku, Parizu, Berlinu itd… Od male trke u početku, danas se informacije mogu pronaći na nizu atletskih i športskih stranica raznih medija.

Želja nam je da na trku dođu dragi nam prijatelji iz Varaždina i Čakovca, Osijeka, Rijeka, Splita, Sinja …, dakle iz cijele Hrvatske iako se zna da na ovoj trci nema, primjerice, novčanih nagrada već prijateljstvo i druženje. Posebno nas veseli što je među trkačima i puno članova njihovih obitelji. Mogli bismo reći da je više od 200 osoba s nama od samog početka, dakle već osmu godinu za redom.

Zahvaljujući građanima, o utrci možemo govoriti kao o jednoj od najmasovnijih športskih priredbi u RH, gdje uz građane sudjeluju i predstavnici gradske vlasti.

Trku je pretrčalo i stotinjak policijskih službenika iz drugih zemalja. Jednom prigodom je policijski službenik bio i ukupni pobjednik.

Vjerujemo da će se prepoznati vrijednost ove akcije i da ćete je medijski popratiti u svojim izvješćima.


Stranica