Policajci iz Sesveta dobili nagradu Ponos Hrvatske

Slika topvijesti/godina_2009/prosinac_09/ponos_mala.jpg
Foto: MUP
Policijski službenici iz Policijske postaje Sesvete: Jadranko Certin, Boško Ćenan, Milovan Dakić, Goran Blažević, Kristijan Novoselac i roditelji preminulog Ivana Grbavca primili su sinoć, 6. prosinca, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nagradu Ponos Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje iznimnim i hrabrim pojedincima koji ne mogu okrenuti glavu na drugu stranu, već su spremni žrtvovati i vlastiti život za dobro drugoga. Svjetla pozornice HNK sinoć su bila usmjerena na osam policijskih službenika MUP-a RH, policajce koji su obavljajući svoj posao pokazali dobrotu i humanost koja sve nas nadahnjuje.

Hrabre policajce iz Sesveta vječno će pamtiti cijela Hrvatska, a posebno mladu žrtvu Ivana Grbavca, koji je položio život kako bi građani mogli hodati sigurno ulicama. Policajci su se suprotstavili naoružanom razbojniku koji je imao namjeru opljačkati poslovnicu Raiffeisen banke. Od tragičnog događaja prošlo je sedam mjeseci.

- Osjećam se kako i sama nagrada kaže: ponosno, ispunjeno - velečanstveno. Jedino je teško što našeg kolege nema, ali on je na nebu, ponosan na nas -  rekao nam je jedan od Ponosa Hrvatske Boško Ćenan i poručio ostalim kolegama da kroz život i posao idu časno i pošteno te da se policijski posao obavlja s ljubavlju.

Policajcima iz Sesveta ovo nije prva nagrada. Za iznimnu hrabrost i požrtvovnost u spašavanju ljudskih života i imovine prilikom sprječavanja pljačke banke dobili su godišnju nagradu MUP-a te godišnju nagradu Hrvatske udruge banaka.

Među nagrađenima bili su i policajci „mekog srca“ iz Policijske postaje Županja Nikola Kajkić i Bono Tomašević. Oni su ženu i njezine dvije kćerke spasili od zlostavljača. Pronašli su im stan i omogućili nov život bez nasilja. Staklenu statuetu dobio je i Nedjeljko Doljanac iz Policijske postaje Valpovo. On je pomogao 20-godišnjem njemačkom turistu iz Rastatta koji je 24. prosinca 2008. u jedan sat iza ponoći u Bizovcu zabunom izašao iz vlaka, a potom lutajući po mraku upao u jamu sa fekalijama u kojima je izgubio dokumente.


Nagradu Ponos Hrvatske utemeljio je 2005. godine dnevni list 24sata. Naime, uredništvo lista je prepoznalo potrebu da istakne dobrotu, humanost i hrabrost pojedinca koje naše društvo čine svijetom u kakvom želimo živjeti. Tijekom 2008. godine osnovana je udruga Ponos Hrvatske čiji su članovi dobitnici nagrade. Ti su ljudi istinski heroji i Ponos Hrvatske.

Više o dodijeli nagrade Ponos Hrvatske pročitajte ovdje.



Stranica