OA "Mir i dobro" uoči blagdana

U sklopu konferencije za medije, u prostorijama Policijske uprave zagrebačke 22. prosinca predstavljena je operativa akcija PUZ-a - Mir i dobro. Medijima su se obratili Mladen Vlaić, načelnik Sektora upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite i Davor Posilović načelnik Odjela za javni red. Akciju PUZ tradicionalno provodi uoči božićnih i novogodišnjih blagdana s ciljem povećanja opće sigurnosti građana i postizanja zadovoljavajuće razine javnog reda i mira. Ovom akcijom upozoravaju se građani na opasnosti zloporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava i improviziranih eksplozivnih naprava kućne izrade čija je zloporaba posebno izražena u predblagdansko vrijeme.

- Akcija se provodi od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. s zadovoljstvom možemo konstatirati da je iz godine u godinu sve manje nesretnih slučajeva i stradavanja uzrokovanih zloporabom pirotehničkih i eksplozivnih sredstava te oružja. No, to nije razlog da prestanemo ukazivati na opasnosti zloporabe navedenih sredstava. Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima prodaja pirotehničkih sredstava razreda 1 (vatrometi) njihova uporaba je dozvoljena tijekom cijele godine. Jedino ograničenje je da osoba koja ih kupuje mora biti starija od 14 godina. Prodaja pirotehničkih sredstva razreda 2 (petarde, rakete - tzv. fontane) dozvoljena je 15. prosinca do 1. siječnja a mogu ih kupiti osobe starije od 16 godina. Pucnjava i eksplozije nisu dio blagdanskog veselja i s tom porukom uoči blagdana neka vam je svima Mir i dobro - rekao je Davor Posilović.

- Spomenuo bih i 3. razred pirotehničkih sredstava koje mogu kupovati osobe starije od 18 godina a koristiti ih mogu mlađe osobe od 18 uz prisustvo roditelja ili skrbnika. Takva sredstva ne bih preporučio nikome tko nema veće iskustvo s pirotehničkim sredstvima. Savjetovao bih građanima da ne kupuju pirotehnička sredstva koja nemaju deklaraciju na hrvatskom jeziku i koja nemaju rješenja o stavljanju u promet. Takva sredstva nisu testirana prema hrvatskim propisima odnosno nisu atestirana – nadovezao se Mladen Vlaić.


Stranica