Zloporaba opojnih droga

Slika PU_ZG/slike/puz/droga17.3.10-m.jpg

Foto: PU zagrebačka

Dana 16. ožujka policijski službenici PNUSKOKA Uprave kriminalističke policije, PU zadarske i PU zagrebačke dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva «Zadar 4», tijekom kojeg su uhićena 3 hrvatska državljana, starosti od 42 do 45 godina zbog sumnje da su preprodavali drogu na ilegalnom tržištu, kojom prigodom je zaplijenjeno 762,00 grama kokaina i 842 grama hašiša. Dvojica osumnjičenika starosti 42 i 44 godine uhićeni su 15. ožujka 2010. godine u poslijepodnevnim satima na području Zagreba, odnosno Zadra.

Prilikom uhićenja na području Jankomira u Zagrebu 42-godišnji osumnjičenik je odbio zapovijed policijskih službenika i pokušao pobjeći, pa su nad njim uporabljena sredstva prinude, pri čemu je lakše ozlijeđen. Treći osumnjičenik starosti 45 godina uhićen je 5. ožujka 2010. godine u večernjim satima u Zagrebu kod naplatne postaje Lučko, kojom prigodom je kod istoga pronađeno 10 grama kokaina koji je nabavio uz posredovanje 42-godišnjeg osumnjičenika. Tijekom kriminalističkog istraživanja pretražena su 3 stana, 3 osobna automobila i 6 mobilnih telefona, te je osim droge zaplijenjen i pištolj marke Crvena Zastava kal. 6,35 mm i manja količina pripadajućeg streljiva. Tijekom kriminalističkog istraživanja korištene su mjere kojima se privremeno ograničavaju ustavna prava i slobode građana. Osumnjičenici, 42-godišnjak i 44-godišnjak su 16. ožujka 2010. godine, a 45-godišnji osumnjičenik 6. ožujka 2010. godine, uz kaznenu prijavu, dovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu zbog sumnje da su prodavali drogu kokain. Osumnjičeni 45-godišnjak je od ranije evidentiran zbog teških krađa, 44-godišnjak zbog zloporabe droga, krivotvorenja i prijevara, dok 42-godišnji hrvatski državljanin u RH nije evidentiran za počinjenje kaznenih djela, ali je u dva navrata zbog preprodaje droga deportiran iz zapadnoeuropskih zemalja u Republiku Hrvatsku.

Prosuđuje se da je vrijednost zaplijenjene droge 240.000,00 kuna, dok u uličnoj preprodaji ona dostiže i znatno veću vrijednost.


Stranica