Poziv medijima za sudjelovanje danu ljubaznosti u prometu 2010.

Molimo novinare svih medija da na terenu poprate akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2010.“ Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2006. – 2010. godine te godišnjeg Plana rada Policijske uprave zagrebačke, Odjel za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget, po četrnaesti puta organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

Molimo novinare svih medija da na terenu poprate akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2010.“

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2006. – 2010. godine te godišnjeg Plana rada Policijske uprave zagrebačke, Odjel za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget, po četrnaesti puta organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

Poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava se povodom Dana grada Zagreba.

Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam Vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

Dakle, u utorak, 1. lipnja 2010. godine u vremenu od 10 do 14 sati šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Podsjetit ćemo vas na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 21.743 evidentirana vozača 60,93 posto propustilo pješake, čime je nastavljena pozitivna tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Jedini izuzetak bila je 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji u odnosu na 2007. (51 u odnosu na 56 posto).

Na posebnim obrascima bilježit ćemo registracijske oznake vozila savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo „izvuči“ 10 vozača i nagraditi ih.

Nagrade dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba kao suorganizator akcije te Autoklub Siget.

Predstavnike medija pozivamo da u srijedu, 16. lipnja 2010. u 12 sati u AK Siget (Zagreb, Siget 17) prisustvuju podjeli nagrada.

Nagrade će desetorici izvučenih vozača uručiti predstavnici Turističke zajednice Grada Zagreba i Autokluba Siget.


Stranica