Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, prijevara

Slika PU_ZG/slike/obrade/statues_m.jpg

Foto:PU zagrebačka

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalistička istraživanja nad dvojicom muškaraca, starosti 45 i 50 godina, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača i prijevare na štetu dviju osoba.
Kriminalistička istraživanja su provedena u vezi s pojavom krivotvorenih skulptura na tržištu umjetnina, rad pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 45-godišnjak neutvrđenog dana i vremena bez odobrenja autora odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, pribavio izrađenu krivotvorenu skulpturu koja je u originalu pod nazivom „MSG-XVII iz 2002.g.“ izrađena od crnog kamena granita i sastavljena od elemenata tzv. „kifli“; rad pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje. Tržišna vrijednost skulpture iznosi oko 130 tisuća kuna. Osumnjičeni muškarac je s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi lažnim prikazivanjem činjenica krivotvorinu stavio u promet kao originalnu, iako je znao da se radi o krivotvorini obzirom da je kustos i suvlasnik jedne galerije te poznavatelj likovne umjetnosti.

On je krivotvorinu tijekom lipnja 2009. godine ponudio kupcu u zamjenu za umjetničke slike u vrijednosti oko 70.000,00 kuna pa je ovaj provjerio autentičnosti skulpture u ateljeu, kod sina pokojnog autora originalne skulpture koji je utvrdio da se radi o krivotvorini.

Tijekom kriminalističkog istraživanja a temeljem naloga suda pretražen je stan kojim se koristi osumnjičeni 45-godišnjak te je pronađena predmetna krivotvorena skulptura.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad osumnjičenim 50-godišnjakom je utvrđeno je da je on sredinom veljače 2010. godine bez odobrenja autora odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, pribavio krivotvorenu skulpturu koja je u originalu pod nazivom „MSG-XVII iz 2002.g.“ izrađena od crnog kamena granita sastavljena od elemenata tzv. „kifli“, rad pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje. Osumnjičeni je s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi lažnim prikazivanjem činjenica krivotvorinu stavio u promet kao originalnu iako je znao da se radi o krivotvorini obzirom da je poznavatelj likovne umjetnosti. Krivotvorenu skulpturu je krajem veljače 2010. godine ponudio kupcu u zamjenu za umjetničke slike u vrijednosti od 20 tisuća kuna iako je tržišna vrijednost originala 130 tisuća kuna. Zainteresirani kupac je provjerio njezinu autentičnost u ateljeu sina pokojnog autora koji je utvrdio da se radi o krivotvorini.
Navedene krivotvorene skulpture su vrlo dobre izrade obzirom da su izrađene također od crnog granita i veće razlike u odnosu na autentičnu Đžamonjinu skulpturu su „golim okom“ nezamjetne, dok se u manjoj mjeri razlikuju po proporcijama i dimenzijama te rasporedu elemenata tzv. „kifli“, u obradi površine, ljepilu, strukturi kamena te nedostatku olovnog žiga kao autorove signature.
 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih muškaraca je podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.



Stranica