Dan ljubaznosti u prometu 2010.

Jučer, 1. lipnja Odjel za sigurnost cestovnog prometa je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Školom za cestovni promet i AK Siget po četrnaesti puta organizirao je preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Cilj akcije jest poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka i to osobito vozača da poštuju prednost pješaka na nesemaforiziranim pješačkim prijelazima. Akcija se održava u povodu dana Grada ZAgreba.

 
Jučer,  1. lipnja Odjel za sigurnost cestovnog prometa je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Školom za cestovni promet i AK Siget po četrnaesti puta organizirao je preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Cilj akcije jest poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka i toosobito vozača da poštuju prednost pješaka na nesemaforiziranim pješačkim prijelazima. Akcija se održava u povodu dana Grada ZAgreba.
Šezdesetak je učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza evidentiralo poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 34.2200 evidentiranih vozača 62,25 posto propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2009. godine povećanje broja savjesnih vozača za 1,32 posto.

 Vozači su najviše propuštali pješake na sljedećim raskrižjima, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama:
 

- 95,64 posto na Trgu kralja Tomislava kod Glavnog kolodvora,

- 86,14 posto na raskrižju Ilice i Mesničke i

- 76,16 posto na raskrižju Tesline i Gajeve.

 
a najmanje:
 

- 24,39 posto na raskrižju Zvonimirove i Kušlanove,

- 32,38 posto na raskrižju Palmotićeve i Šenoine i

- 46,46 posto na raskrižju Kneza Lj. Posavskog i Fabkovićeve.

 

Ovogodišnjim rezultatom, iako s manjim pomakom od 1,32 posto, nastavljena je pozitivna tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Jedini izuzetak bila je 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji u odnosu na 2007. (51 u odnosu na 56 posto).

 Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumičnim odabirom izvući ćemo 10. Njima će se u srijedu 16. lipnja 2010. u 12,00 sati na prigodnoj svečanosti u Auto - kluba Siget (Zagreb, Siget 17) uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.
 
 


Stranica