Zloporaba opojnih droga (marihuana, pejotle, kokain)

 Dana 17. lipnja 2010. godine, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 3 hrvatska državljana starosti od 19 do 31 godinu. Tom prigodom je zaplijenjeno ukupno 206,8 grama kokaina, 33,7 grama laktoze u kojoj je utvrđena prisutnost kokaina.
Kriminalističko istraživanje započelo je 15. lipnja 2010. godine kada je na području zagrebačkog naselja Savica legitimiran 30-godišnji hrvatski državljanin, kod kojeg je pronađeno 0,9 grama kokaina. Utvrđeno je da je drogu neposredno prije legitimiranja kupio od 28-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je uhićen sljedećeg dana. Kod njega je pronađena PVC vrećica ispunjena s  33,70 grama laktoze, u kojoj je utvrđena prisutnost kokaina.

Pretragom stana, u kojem 28-godišnji osumnjičenik živi sa svojom 19- godišnjom djevojkom pronađeno je 205,7 grama kokaina i digitalna vaga. Manji dio droge bio pakiran u više paketića i tako pripremljen za daljnju prodaju.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 28-godišnjak i 19-godišnjakinja na za sada neutvrđen način nabavljali veće količine kokaina i miješali ga s punilima radi povećanja mase, zatim prepakiravali i dalje preprodavali na ilegalnom tržištu.

Isti su uz kaznenu prijavu odvedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu zbog preprodaje droge, a 30-godišnjak je prijavljen zbog neovlaštenog posjedovanja droge i posredovanja u kupoprodaji između 28-godišnjaka i drugih osoba, te je pušten da se brani sa slobode.

Vrijednost zaplijenjene droge u uličnoj preprodaji dostigla bi cijenu od oko 80.000,00 kuna.

Drugo kriminalističko istraživanje započelo je 16. lipnja 2010. godine kada je na području Dugog Sela od strane Mobilne jedinice prometne policije, Ravnateljstva policije zatečen 36-godišnji hrvatski državljanin s 21,4 grama marihuane pakirane u 4 paketića.

Istoga dana, na području Ivanić Grada pretražena obiteljska kuća u vlasništvu 36-godišnjaka, kojom prilikom je pronađeno 138 zasađenih stabljika konoplje tipa cannabis veličine od 4-25 cm, sustav za ventilaciju zraka i svjetlosni uređaji kojima je isti stvarao umjetne uvjete za uzgoj konoplje te 7 grama marihuane.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 36-godišnjak tijekom mjeseca svibnja 2010. godine u vlastitoj obiteljskoj kući na području Ivanić Grada instalirao sustav za ventilaciju zraka i svjetlosne uređaje, čime je stvorio uvjete za umjetni uzgoj konoplje tipa cannabis, nakon čega je u tako stvorenim uvjetima sadio konoplju tipa cannabis, prihranjivao je i zalijevao. 

Također, 17. lipnja 2010. godine pretražen stan kojim se koristi 36-godišnjak na području Trnja, kojom prilikom je pronađena digitalna vaga, 2,3 grama marihuane te posuda za cvijeće s kaktusom „pejotle“ promjera oko 10 cm, koji sadrži meskalin kao djelatnu tvar.

Količinu i  vrijednost droge koja bi se dobila uzgojem nije moguće odrediti zbog ranog stadija rasta biljki.
 
Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu, odveden istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu.

 



Stranica