Intenziviranje preventivnih aktivnosti "MANJE ORUŽJA - MANJE TRAGEDIJA" od 2007. do 2010. godine

Slika PU_ZG/slike/ICP/300x200_manje_oruzja_manje_tragedija.png

Foto: Ilustracija.

UVOD

Zajednička akcija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa UN za razvoj u RH (UNDP) pod nazivom «Manje oružja - manje tragedija», a s ciljem vraćanja oružja, streljiva i minsko-ekplozivnih sredstava temelji se u čl. 97 Zakona o oružju.

Važno je istaknuti da se aktivnosti vraćanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava provode od 2007. godine od kada ih građani mogu slobodno bez sankcija predati policiji.

Navedena je akcija prvi puta održana u listopadu 2007. te kontinuirano je intenzivirana do lipnja 2008. godine.

Tada su na području RHgrađani dragovoljno predali:

  • 697 komada automatskog i
  • 14 741 komada rasprskavajućeg oružja
  • 644 442 komada streljiva
  • 720,62 kilogramaraznih eksploziva

I nakon provedene akcije 2007. godine, vraćanje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava nastavljeno je do danas, kao što će biti nastavljeno i nakon njenog inteniziviranja koje će Policijska uprava zagrebačkasada  provoditi  od 5.-21.11.2010. godine

Na području PU zagrebačke, u prvih 9 mjeseci 2010. godine, vraćeno sveukupno:

  • 48 komada automatskog oružja
  • 1 624 komada rasprskavajućeg oružja
  • 80 komada dugog i kratkog oružja iz dozvoljene kategorije
  • 59 436 komada raznog streljiva te
  • 31,8 kgraznih eksploziva

 

CILJ AKCIJE

Cilj akcije «Manje oružja - manje tragedija» je potaknuti građane na vraćanje svih vrsta oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koje isti u svojim domovima posjeduju nedozvoljeno i/ili nelegalno.

Oružje se vraća bez sankcija te pridonijeti sprječavanju neželjenih tragedija izazvanih upravo (zlo)uporabom takvih sredstava (nesretni slučajevi, dječja igra i sl.).

 

AKCIJA NA PODRUČJU PU ZAGREBAČKE

U svezi s ciljevima navedene akcije i dosadašnjih rezultata dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava od građana, bez obzira radi li se o vraćanju sredstava za vrijeme trajanja intenziviranja dosadašnjih akcija ili izvan njih, PU zagrebačka će na svom području (Grad Zagreb i Zagrebačka županija, tzv. prsten), a u suradnji sa Programom UN za razvoj u RH (UNDP) i uz financiranje Regionalnog projekta SEESAC EU (potpora aktivnostima kontrole oružja na području «zapadnog Balkana»), od 5. - 21. 11. 2010. godine, provesti, odnosno intenzivirati akciju «Manje oružja – manje tragedija».

Kao što se na isti način moglo predati oružje još od 2007. godine tako će građani i nakon  21. 11. 2010. godine, kada završimo intenziviranje predaje,  moći i dalje predavati oružje, streljivo te minsko-eksplozivna sredstva na identičan način.

 

NAČIN PROVEDBENE AKCIJE

Intenziviranje akcije «Manje oružja – manje tragedija» na području PU zagrebačke provoditi ćemo od 5.-21.11.2010. godine.

Predaja oružja, streljiva, te minsko-eksplozivnih sredstava ne završava 21. 11. 2010.

Tog datuma završava intenziviranje aktivnosti PUZ-a  kojima se želi građane potaknuti na predaju, ali ne i mogućnost da građani i nakon tog datuma slobodno po istom protokolu mogu predavati navedeno oružje, streljivo te minsko-eksplozivna sredstva. 

Za svaki grad na području PU zagrebačke (Grad Zagreb i gradovi u Zagrebačkoj županiji, tzv. prstenu), odnosno za njihova postajna područja, odrediti će se točan datum mogućnosti vraćanja oružja, a koji će ujedno biti i datum predstavljanja akcije.

 

NAČIN PREDAJE

  • poziv putem broja 192
  • nakon zaprimljene dojave na telefon 192, policijski službenici u civilnoj odjeći i sa službenim automobilom bez policijskih oznaka dolaze na adresu dojavitelja
  • policijski službenici u civilu preuzimaju navedena sredstva te ih odvoze na unaprijed određeno mjesto prikupljanja i pohrane
  • oružje se odvozi bez sankcija za građanina koji ga je predao

 

SURADNICI U PROVEDBI AKCIJE

UNDP a i SEESAC EU (potpora aktivnostima kontrole oružja na području «zapadnog Balkana»)

  • Zbor braniteljskih udruga iz grada Zagreba (ukupno 34 braniteljskih udruga)
  • Braniteljske udruge s područja Zagrebačke županije
  • Služba za mjesnu samoupravu Grada Zagreba
  • g. Hoyka

 

PREDSTAVLJANJE AKCIJE ŠIROJ JAVNOSTI

Predstavljanje akcije «Manje oružja – manje tragedija» široj javnosti, provesti će se u Gradu Zagrebu i gradovima – sjedištima policijskih postaja u Zagrebačkoj županiji, kroz tzv. «info-točke», postavljanjem štanda u središtima gradova na atraktivnim lokacijama. Svakoga dana tijekom trajanja akcije, predstavljanje će biti u po jednom gradu, kroz kontakt sa građanima. Na štandu će, koji će biti označen i opremljen promidžbenim materijalima akcije (plakati, letci, vrećice, olovke, trakice, majice) biti prisutni po jedan policijski službenik Odjela prevencije, koordinator kontakt-policije iz Policisjke postaje, predstavnik UN/EU, predstavnik/ici braniteljskih udruga, te u skaldu s mogučnostima i predstavnici lokalne samouprave s ciljem upoznavanja građana s akcijom te senzibiliziranjem građana na potrebu i mogućnost vraćanja oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, bez sankcija i anonimno.

 

«INFO - TOČKE» po gradovima 

 

09.11.2010. (utorak) - SESVETE - Trg Dragutina Domjanića bb

10.11.2010. (srijeda) – VELIKA GORICA – Trg kralja Petra Krešimira IV bb  (tržni centar)

11.11.2010. (četvrtak) – ZAPREŠIĆ – Drage Švajcara 4A («šetnica») 

12.11.2010. (petak) – DUGO SELO – Josipa Zorića br. 1

15.11.2010. (ponedjeljak) -  JASTREBARSKO – Vladka Mačeka bb

16.11.2010. (utorak) - SAMOBOR  - Trg kralja Tomislava bb

17.11.2010. (srijeda) – SVETI IVAN ZELINA – Trg Ante Starčevića br. 5

18.11.2010. (četvrtak) - VRBOVEC  - Trg Petra Zrinskog bb

19.11.2010. (petak) – IVANIĆ-GRAD – Trg Vladimira Nazora bb

20.11.2010. (subota) – ZAGREB - Trg bana Josipa Jelačića (sjeverna ploha, prostor između javnog sata i prilaza ulici Splavnica)



Stranica