„Živim život bez nasilja“ – teorija i praksa na završnoj svečanosti u Sesvetama

Slika PU_ZG/slike/ICP/2010/25_10_2010/ZZBN_M.jpg

Srednja škola Jelkovec bila je jučer domaćin krunskog programa obilježavanja preventivne akcije Živim život bez nasilja. Ta akcija, rezultat suradnje Ministarstva unutarnjih poslova i UNDP-a (United Nations Development Programme; program za razvoj Ujedinjenih naroda) podiže svijest o nasilju u obitelji i gradi kulturu nenasilja u obiteljskim i međuljudskim odnosima. Okupljenim učenicima prvih razreda, nakon ravnateljice Čutura, obratio se načelnik Uprave Buterin i ukazao da „nasilje u obitelji nije tabu tema i da građane, a pogotovo najmlađu populaciju, treba osvijestiti da svaki takav slučaj prijave policiji“. Jer ako se ne prijavljuje, krajnje posljedice na žalost mogu biti tragične.
Nakon govora podijeljena su priznanja za najbolje likovne radove na temu prevencije nasilja u obitelji, a onda je podij zauzeo dvojac iz kazališne grupe Thearto i kroz sat vremena poveo djecu i odrasle u didatičko-onomatopejsku odiseju nasilja u obitelji kroz sve podvarijanate. Od psihičkog do ekonomskog te verbalnog i nazad.
Thearto je inače specijalizirani kolektiv za izvođenje predstava o preventivnim temama, a nakon njih organizirana je kratka debata u kojoj su učenici provjeravali i  testirali zaključke na temu preventivne akcije.

na kraju cjelodnevnog programa odigrana je utakmica malog nogometa između učenika Srednje škole Sesvete i policijskih službenika Policijske uprave Zagrebačke. Slijedi izvještaj:

SREDNJA ŠKOLA SESVETE - POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA  7  :  2  (5 :0)
Zagreb – Sesvete. Dvorana Srednje škole Sesvete. Gledatelja 200.

Pred stotinjak gledatelja u sklopu preventivnih aktivnosti zagrebačke policije odigrana je dinamična, športska i borbena malonogometna utakmica gdje se na početku nije primijetila velika razlika u godinama igrača, a kasnije i kvaliteta pojedinaca. Gotovo neprobojnu obranu policije, učenici su probili s(p)retnim pogotkom tek nakon desetak minuta igre, kao i skoro istim golom („odbijanac“) par trenutaka kasnije. Zbog toga, policajci su se organizirali više na napad što je ostavilo prostor u obrani a što kasnije gimnazijalci koriste i počinju puniti mrežu PUZ-a. U drugom poluvremenu, drugačija priča… Znajući odakle akcije započinju, policajci postavljaju obranu i ostavljaju riskantno jednog napadača stalno u napadu. No vratari, koji su obilježili ovaj susret, svojim obranama podižu susret na višu razinu, a zahvaljujući gotovo bravuroznim obranama i odličnim udarcima policije, budi se i publika. Konačno, u završnici gosti postižu dva gola, te zaključuju utakmicu zajedničkom fotografijom za uspomenu i druženjem poslije utakmice. Sudac, zahvaljujući igračima, da li strahu od policije ili hvatanja daha pred mlađim i pokretnijim gimnazijalcima, uz pomoć još jednog suca gimnazijalca Krune, dobro je obavio svoj posao.
Strijelci: Marin Ivančić (2), Matej Lušić, Antun Benko, Petar Čale, Tomislav Barišić i  Antonio Čolak za SŠS; te Marko Mikulić i  Robert Kralj za PUZ.
Srednja škola Sesvete: Matej Lušić, Petar Đekić, Bartol Benko, Antun Benko, Petar Čule, Martin Radas, Marko Vuglek, Ivan Vujević, Marin Ivančić, Ivan Pišković, Tomislav Blažanović, Filip Hren, Fran Padro, Domagoj Jurić, Kristijan Špehar, Tomislav Barišić, Danijel Miškić, Antonio Čolak
Policijska uprava Zagrebačka: Marko Mikulić, Damir Maračić, Davor Posilović, Ivo Jakić, Dalibor Vuković, Božo Radišić, Robert Kralj, Mario Devčić, Marijan Damir, Tomislav Hudiček

Pravedno i nepristrano sudio: Davor Tor


 



Stranica