Kriminalističko istraživanje – izbjegavanje carinskog nadzora i prikrivanje

Slika PU_ZG/slike/2011/26_01/1M.jpg

Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici PU zagrebačke su u koordinaciji sa Ravnateljstvom MUP-a RH, Općinskim državnim odvjetništvom Zagreb te sa nekoliko policijskih uprava proveli višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 20 osoba (18 hrvatskih i 2 bosanskohercegovačka državljanina) zbog počinjenja više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i prikrivanja.

Oni su od listopada 2010. godine do kraja siječnja 2011. godine suprotno Zakonu o posebnom porezu na duhanske proizvode i izbjegavajući mjere carinskog nadzora, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, u više navrata ilegalno preko državne granice između Republike Hrvatske i Republike BIH prevozili u osobnim automobilima veće količine prokrijumčarenih cigareta, koje su potom u tzv. „mravljoj prodaji“ dalje preprodavali na području Zagreba, Jastrebarskog, Vrbovca, Dugog Sela i Koprivnice.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 20 osoba od čega je 18 osoba 25. siječnja 2011. godine privedeno u službene prostorije policije. Pretraženo je 25 stanova i drugih prostorija i 17 prijevoznih sredstava. Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina mobilnih telefona i telefonskih kartica raznih operatera zatim oko 18 500 kuna i 9 400 EUR-a za koje postoji sumnja da su pribavljene počinjenjem navedenih kaznenih djela, te oko 5100 šteka prokrijumčarenih cigareta, 1,5 kg rezanog duhana čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 900 000 kuna.

Danas, oko 09.30 sati 13 hrvatskih državljana dovedeno je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu zbog počinjenja kaznenih djela izbjegavanje carinskog nadzora i prikrivanja, dok su protiv 3 osobe također posebno podnesene kaznene prijave zbog kaznenog djela prikrivanja.

Protiv dvije osobe podnesena je Carinarnici Zagreb Obavijest o počinjenom prekršaju radi počinjenja prekršaja iz članka 17. Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode.          

Za 4 prijavljene osobe koje nisu bile dostupne policiji raspisana je potraga.  



Stranica