Zloporaba opojnih droga

Slika PU_ZG/slike/2011/obrade/24.2/2402x1M.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

(Nadopuna kriminalističkog istraživanja od 21. siječnja ove godine)

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PUZ-a proveli su kriminalističko istraživanje nad osam osoba u dobi od 24 do 28 godina, a nastavno na zapljenu 17, 494 kg marihuane u obiteljskoj kući u Sesvetama koju koristi osumnjičeni 27-godišnjak od 20. siječnja ove godine.

 Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni 27-godišnjak kupovao marihuanu u količini do 16,5 kg od  drugoosumnjičenog (28 god.) i trećeosumnjičenog (26 god.), a potom ju je repakiravao u pakete od 1 kg, 500 g i 50 g da bi ju skrivao kod četvrtoosumnjičenog (27 god.).

Drugo i treće osumnjičeni su nabavljali veće količine marihuane i kokaina koje su potom skrivali kod petoosumnjičenog (26 god.) i šestoosumnjičenog (28 god.), a nabavljeni kokain su zbog dobivanja na masi miješali s manitolom i zajedno s šestoosumnjičenim ga prodavali krajnjim konzumentima na području Zagreba.

Tako je prilikom pretrage obiteljske kuće šestoosumnjičenog pronađeno 66 grama kokaina, 24 grama manitola i dvije digitalne vage s tragovima kokaina. Pretragom domova ostalih osumnjičenih osoba pronađena je još digitalna vaga, novčani iznos od 480 kuna, tzv. drobilica s tragovima marihuane, 71 komad streljiva raznog kalibra i mobiteli kojima su se koristili osumnjičeni prilikom raspačavanja droge.

 Tijekom kriminalističkog istraživanja također je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (27 god.) prodao jedan kilogram marihuane sedmoosumnjičenom (26 god.) i 100 grama marihuane osmoosumnjičenom (24 god.), koji su potom marihuanu prodavali krajnjim konzumentima. Prvoosumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, doveden istražnom sucu 25. siječnja ove godine zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zloporabe opojnih droga i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

Za drugoosumnjičenog muškarca također je utvrđeno da je prodao 150 grama marihuane devetoosumnjičenom (27 god.), koji ju je potom prodavao krajnjim konzumentima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja istražnom sucu, uz posebno izvješće, dovedeni su drugo-, treće-, peto- i sedmoosumnjičeni muškarci zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe opojnih droga, dok su ostali osumnjičeni prijavljeni redovnim putem.



Stranica