Sedmorica kazneno prijavljena zbog podvođenja

U petak, 28. srpnja 2011. godine policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s PNUSKOK-om, Upravom kriminalističke policije, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana. Nakon višemjesečnog operativnog rada koji je započeo u suradnji sa Policijskom upravom zadarskom utvrđeno je kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo podvođenja iz čl. 195 st. 2. u vezi s čl. 61. i 38. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Utvrđeno je da je 40-godišnjak od početka 2011. godine, radi zarade organizirao pružanje seksualnih usluga uz novčanu naknadu na način da je ostvario kontakt sa devet djevojaka, od kojih su dvije državljanke Republike Srbije. Sa djevojkama je dogovorio da će one pružati seksualne usluge muškim osobama na području Zagreba i cijele Republike Hrvatske uz novčanu naknadu.  Dogovoreno je da će dobiveni novac međusobno podijeliti tako da će djevojke za sebe zadržati trećinu iznosa, dok će ostatak dogovorenog iznosa predati 40-godišnjaku. Kontakti s konzumentima seksualnih usluga ostvarivani su putem internetskih stranica. Osumnjičeni 40-godišnjak je na svoj mobilni telefon zaprimao pozive konzumenata usluga sa kojima je dogovarao mjesto, vrijeme, trajanje, cijenu usluge i ime ženske osobe koja će pružiti seksualnu uslugu za novac. Također 40-godišnjak je u suradnji sa 26, 27 i 49-godišnjakom na njihov zahtjev organizirao pružanje seksualnih usluga za što su primili novčanu naknadu. Nakon postignutih dogovora sa konzumentima 40-godišnjak je djevojkama organizirao prijevoz do mjesta sastanka s klijentima nabavljajući im avionske karte, odvozeći ih svojim prijevoznim sredstvom na dogovoreno mjesto ili je u svrhu prijevoza, za novčanu naknadu, dogovarao njihov prijevoz sa 30, 53 i 24-godišnjim vozačima.  Utvrđeno je da su na taj način pružane seksualne usluge u najmanje 64 slučaja, čime je pribavljena zarada u iznosu od oko 200 tisuća kuna, dok je osumnjičeni 40-godišnjak za sebe zadržao više od polovine iznosa. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu, privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.   

U petak, 28. srpnja 2011. godine policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s PNUSKOK-om, Upravom kriminalističke policije, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana.

Nakon višemjesečnog operativnog rada koji je započeo u suradnji sa Policijskom upravom zadarskom  utvrđeno je kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo podvođenja iz čl. 195 st. 2. u vezi s čl. 61. i 38. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Utvrđeno je da je 40-godišnjak od početka 2011. godine, radi zarade organizirao pružanje seksualnih usluga uz novčanu naknadu na način da je ostvario kontakt sa devet djevojaka, od kojih su dvije državljanke Republike Srbije. Sa djevojkama je dogovorio da će one pružati seksualne usluge muškim osobama na području Zagreba i cijele Republike Hrvatske uz novčanu naknadu.  

Dogovoreno je da će dobiveni novac međusobno podijeliti tako da će djevojke za sebe zadržati trećinu iznosa, dok će ostatak dogovorenog iznosa predati 40-godišnjaku. Kontakti s konzumentima seksualnih usluga ostvarivani su putem internetskih stranica.

Osumnjičeni 40-godišnjak je na svoj mobilni telefon zaprimao pozive konzumenata usluga sa kojima je dogovarao mjesto, vrijeme, trajanje, cijenu usluge i ime ženske osobe koja će pružiti seksualnu uslugu za novac. Također 40-godišnjak je u suradnji sa 26, 27 i 49-godišnjakom na njihov zahtjev organizirao pružanje seksualnih usluga za što su primili novčanu naknadu.

Nakon postignutih dogovora sa konzumentima 40-godišnjak je djevojkama organizirao prijevoz do mjesta sastanka s klijentima nabavljajući im avionske karte, odvozeći ih svojim prijevoznim sredstvom na dogovoreno mjesto ili je u svrhu prijevoza, za novčanu naknadu, dogovarao njihov prijevoz sa 30, 53 i 24-godišnjim vozačima.  

Utvrđeno je da su na taj način pružane seksualne usluge u najmanje 64 slučaja, čime je pribavljena zarada u iznosu od oko 200 tisuća kuna, dok je osumnjičeni 40-godišnjak za sebe zadržao više od polovine iznosa.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu, privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.   

        



Stranica