Bliska osoba vrbovala žrtvu trgovanja ljudima

Slika /PU_ZG/ilustracije/palica.jpg

Nakon uspostavljenog odnosa sličnog ropstvu, silom i prijetnjama prisilili mladu ženu na pružanje spolnih usluga

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom te dvojicom muškaraca starosti 42 i 39 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Trgovanje ljudima“ na štetu 26-godišnjakinje.
 
Sumnja se da su od travnja 2021. godine do početka listopada 2021. godine, uporabom sile i prijetnje ostvarili nadzor nad 26-godišnjakinjom koja je u tom razdoblju bila blisko povezana s 42-godišnjakom, a sve u cilju stjecanja imovinske koristi putem njezinog iskorištavanja u vidu pružanja spolnih usluga uz novčanu naknadu. Na takav su način osumnjičene osobe nad oštećenom uspostavili odnos sličan ropstvu.
 
Naime, sumnja se da je 42-godišnjak prijetnjama, nasiljem i fizičkim zlostavljanjem kao i zaključavanjem u kuće ili stanove na području Zagreba prisiljavao 26-godišnjakinju na pružanje spolnih usluga uz novčanu naknadu, a što je ona iz straha za svoj život i radila.
 
Isto se tako sumnja da je 42-godišnjak u dogovoru s 40-godišnjakinjom, od travnja 2021. godine do kolovoza 2021. godine, putem objavljenih oglasa pronalazio osobe kojima je oštećena u za tu svrhu unajmljenim stanovima, apartmanima i hotelima u Zagrebu pružala spolne usluge uz novčanu naknadu Taj je novac 26-godišnjakinja morala predati 42-godišnjaku i 40-godišnjakinji.
 
Nadalje, 40-godišnjakinja je putem objavljenih oglasa pronalazila potencijalne korisnike spolnih usluga te ih upućivala oštećenoj  koju bi poslala  na razne adrese u Zagrebu, a na kojima je prethodno dogovorila pružanje spolnih usluga uz novčanu naknadu. Također je povremeno, sumnja se, za prijevoz oštećene na prethodno dogovorene lokacije na kojima će pružiti spolne usluge uz novčanu naknadu, angažirala osumnjičenog 39-godišnjaka koji ju je i prevozio prema prethodnom dogovoru s 40-godišnjakinjom i 42-godišnjakom.
 
Sumnja se i da je 40-godišnjakinja u ime oštećene iznajmila jednu od kuća u Zagrebu u kojoj je pružala spolne usluge osobama koje bi joj 40-godišnjakinja poslala.
 
Tijekom ljeta 2021. godine osumnjičena 40-godišnjakinja je oštećenu pozvala u ugostiteljski objekt u Zagrebu, kako bi je primorala na pružanje spolnih usluga te joj se 26-godišnjakinja suprotstavila, međutim, 40-godišnjakinja ju je verbalno i fizički napala što je kod osumnjičene izazvalo strah te je i dalje nastavila pružati spolne usluge uz novčanu naknadu dok su tako pribavljeni novac međusobno dijelili 40-godišnjakinja i 42-godišnjak.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.
 
Prema oštećenoj osobi policija je inicirala pružanje pomoći sukladno Nacionalnom Planu za suzbijanje trgovanja ljudima.

Stranica