Četiri osobe i jedno trgovačko društvo pod sumnjom za utaju poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja

Slika /PU_ZG/ilustracije/policija natpis.JPG

Sumnja se da je Državni proračun oštećen za najmanje 324.078,48 eura

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Samostalnim sektorom za financijske istrage te Carinskom upravom Ministarstva financija, proveli su kriminalističko istraživanje nad tri muške osobe starosti 47, 40 i 28 godina, jednom ženskom osobom starosti 51 godinu te nad jednim trgovačkim društvom sa sjedištem u Zagrebu zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je od siječnja 2023. do travnja 2024. godine na području Zagreba, prvoosumnjičeni kao odgovorna osoba osumnjičenog trgovačkog društva iz Zagreba te stvarni voditelj poslovanja četiriju trgovačkih društava, ustrojio zločinačko udruženje  i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike s ciljem da za sebe i druge stekne znatnu nepripadnu materijalnu dobit neosnovanim umanjenjem obveze uplate PDV-a, neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu bez podloge u vjerodostojnim računima te neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje dobara iz drugih država članica Europske Unije namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj. S utajenim novčanim sredstvima po izvršenim uplatama na račune društava kojima je prvoosumnjičeni stvarno upravljao, osumnjičenici su dalje raspolagali u zajedničku korist, na način da su ih dijelom koristili za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima, a dijelom ih podigli u gotovini i podijelili.

Na taj način su osumnjičenici, neosnovanim umanjenjem obveze uplate PDV-a oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 324.078,48 eura, a pritom su se nepripadno materijalno okoristili za iznos od najmanje 225.390 eura, koji su iznos međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku te je protiv njih kao i protiv trgovačkog društava podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 
 

Stranica