„Baš su zakon“ – policajke i policajci pokazali, uključili, educirali i zainteresirali školarce

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/TRAVANJ/9-4-2024/foto01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sasvim drugačiji dan u Osnovnoj školi Ivana Meštrovića zbog preventivno-edukativnog programa „Policajac-prijatelj pomagač“

FOTO: PU zagrebačka
 
Danas 9. travnja u 17 sati, prostor u i oko Osnovne škole Ivana Meštrovića na Trešnjevci izgledao je nesvakidašnje. Kako to? Jer je bio upriličen dan druženja policijskih službenika s učenicima te škole kroz preventivno-edukativni program „Policajac - prijatelj pomagač“.
 
Zajedničkim snagama, preventivno-edukativni program upriličilo je Ministarstvo unutarnjih poslova kroz udružene snage Ravnateljstva policije, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Policijske uprave zagrebačke, kako bi za svakog bilo po nešto korisno, i za učenike i za roditelje.
 
Svojim prisustvom podršku su pružili i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Andrijana Bago, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Tomislav Pervan i načelnik VII. policijske postaje Zagreb Nikola Gašpar, a sve to pod budnim okom ravnatelja škole Milivoja Magerla.
 
I učenici i roditelji bili su doista uključeni i to kroz zabavu na temu prometne kulture kao i prava djece. Najlakše se pamti kada se tema prezentira na prihvatljiv i zabavan način, pa je tako dojmljiva bila preventivno-edukativna predstava „Đak veseljak i Njegova prava“. Akademski umjetnici Ivan Đuričić i Mario Čopor „uvukli“ su u predstavu gledatelje i tako podsjetili na važnost pravilnog ponašanja u prometu i svakodnevnom životu te im približili prava djeteta prema Konvenciji o pravima djeteta.
 
Program za učenike nižih razreda škole upriličen je na igralištu škole, gdje su učenici kroz program prometne i društvene kulture „Imam prava“ u izvedbi Jumicara i policijskih službenika te polaznika Policijske škole Josip Jović učili o pravilima u prometu, životu, ali i o dječjim pravima.
 
Istovremeno, učenicima viših razreda, program "Vježbaj s policajcima" održan je na igralištu škole u kojem su sudjelovali polaznici Policijske škole Josip Jović. Vidjeli su i iskusili samo dio onog što predstavlja policajac, a što im je omogućeno kroz dinamičnu pokaznu vježbu Demo tima, te svladavanjem sportskog poligona kao i testovima psihološke snage. Sve to motiviralo je mnoge da si taj poziv zacrtaju za cilj u životu kao blisku im životnu opciju.
 
I da bi bio pravi prijatelj u životu, a tako i da bi bio policajac prijatelj-pomagač, potrebno je uz pripreme, znanje i vještine živjeti u skladu s vrijednostima poput tolerancije, kulture nenasilja, dijaloga i nediskriminacije.
 
Uz podjelu prigodno preventivno-edukativnih poklona, ovaj će im dan ostati u sjećanju, a što je još važnije na taj način će im znanja o prometnoj kulturi i pravima djece, pružena na pamtljiv način, ostati memorirana čime je policija naše najmlađe osnažila za bitan dio onoga s čime će se u životu susresti te ih motivirala da na pitanje što žele postati u životu, odgovore: „Kad narastem biti ću policajac!“.
 

Stranica