Čista srijeda u Policijskoj upravi zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2012/22.2/1_m.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

Danas na Čistu srijedu ili Pepelnicu, djelatnici PU zagrebačke i vjernici Policijske kapelanije “Majke Božje Kamenitih vrata” započeli su misom i obredom pepeljenja, kao svoj korizmeni hod duhovne priprave za proslavu Uskrsa. Misu je služio kapelan zagrebačke policije vlč. David Klarić. U okviru redovitog bogoslužja vlč David je kratkim obredom blagoslovio pepeo, a nakon homilije upriličen je obred pepeljenja. Obredu su pristupili svi okupljeni, a pepeljenje je znak ozbiljne želje za pokorom i obraćenjem. Svakom se vjerniku posipa nekoliko trunaka pepela po glavi uz poziv: “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” ili “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!”

Kapelan je na početku mise podsjetio prisutne da je Čista srijeda početak korizme i kako je to vrijeme posebnog djelovanja koje je izraženo u tri izričaja: milostinja, molitva i post. Nadalje, u propovijedi, vlč. David je istaknuo da čovjek u svom djelovanju posebnu pozornost treba obratiti na činjenje djela koja proizlaze iz nutarnjeg područja osobne povezanosti s Bogom.

Isusovo inzistiranje na tome da se dobra djela, molitva i post ne smiju činiti samo pred ljudima, mogu za osobu koja ih čini postati besplodna ili čak štetna. Naglasak je na licemjerju koje se može u njih uvući. U svakom slučaju, mjerilo vrijednosti svakog dobrog djela je samo Bog koji plaća u tajnosti, naglasio je policijski kapelan.



Stranica