DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU 2012.

U četvrtak 31. svibnja 2012. Odjel za sigurnost cestovnog prometa je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget po šesnaesti puta organizirao preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Akcija se s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava povodom dana Grada Zagreba. Šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza evidentiralo je poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Od ukupno 18.048 evidentiranih vozača 64,03 posto propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2011. godine smanjenje broja savjesnih vozača za 0,18 posto. Vozači su najviše propuštali pješake na sljedećim raskrižjima, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama: - 84,87 posto na raskrižju Ilica - Mesnička, - 79,96 posto na raskrižju Mihanovićeva - Gajeva, - 79,23 posto na Trgu žrtava fašizma – kneza Mislava, a najmanje: - 9,74 posto na raskrižju Kneza Zvonimira - Kušlanova, - 24,75 posto na raskrižju Palmotićeva - Šenoina i  - 43,69 posto na raskrižju Svetice – sjeverni kolnik Kennedyevog trga. Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama. Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama izvukli smo njih 10. Njima će se u srijedu 13. lipnja 2012. u 12,00 sati na prigodnoj svečanosti u AK Siget (Zagreb, Siget 17) uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget. Za provođenje ove preventivne akcije nisu potrebna velika financijska sredstva, planovi ili suglasnosti, ali je potrebna medijska potpora. Stoga se nadamo da ćete nas, kao i prošlih godina, pratiti i na dodjeli nagrada savjesnim vozačima i svojim izvješćima pozitivno utjecati na ponašanje svih sudionika u prometu na cestama, odnosno na povećanje kulture i ljubaznosti u prometu.  

U četvrtak 31. svibnja 2012. Odjel za sigurnost cestovnog prometa je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i AK Siget po šesnaesti puta organizirao preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Akcija se s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava povodom dana Grada Zagreba.

Šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza evidentiralo je poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 18.048 evidentiranih vozača 64,03 posto propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2011. godine smanjenje broja savjesnih vozača za 0,18 posto.

Vozači su najviše propuštali pješake na sljedećim raskrižjima, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama:

 - 84,87 posto na raskrižju Ilica - Mesnička,

- 79,96 posto na raskrižju Mihanovićeva - Gajeva,

- 79,23 posto na Trgu žrtava fašizma – kneza Mislava,

 a najmanje:

 - 9,74 posto na raskrižju Kneza Zvonimira - Kušlanova,

- 24,75 posto na raskrižju Palmotićeva - Šenoina i  

- 43,69 posto na raskrižju Svetice – sjeverni kolnik Kennedyevog trga.

 Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

  Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama izvukli smo njih 10. Njima će se u srijedu 13. lipnja 2012. u 12,00 sati na prigodnoj svečanosti u AK Siget (Zagreb, Siget 17) uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.

 Za provođenje ove preventivne akcije nisu potrebna velika financijska sredstva, planovi ili suglasnosti, ali je potrebna medijska potpora. Stoga se nadamo da ćete nas, kao i prošlih godina, pratiti i na dodjeli nagrada savjesnim vozačima i svojim izvješćima pozitivno utjecati na ponašanje svih sudionika u prometu na cestama, odnosno na povećanje kulture i ljubaznosti u prometu.



Stranica