Delegacija Policijske uprave Jiangsu u službenom posjetu Policijskoj upravi zagrebačkoj

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/listopad/Delegacija/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Načelnik Marko Rašić zajedno sa suradnicima primio je delegaciju javne sigurnosti Narodne Republike Kine iz Policijske uprave Jiangsu

FOTO: PU zagrebačka

 
Danas, 26. listopada u sjedištu Policijske uprave zagrebačke u Ulici matice Hrvatske, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić je zajedno sa suradnicima primio delegaciju javne sigurnosti Narodne Republike Kine, Policijske uprave Jiangsu pod vodstvom voditelja izaslanstva g. Li Yaoguang, zamjenikom guvernera i direktorom odjela za javnu sigurnost Jiangsu provincije.
 
Nakon tople dobrodošlice načelnik Marko Rašić upoznao ih je sa specifičnostima Grada Zagreba i Zagrebačke županije kao područja za čiju sigurnost brine Policijska uprava zagrebačka. Kao jednu od bitnijih činjenica naglasio je: „Policijska uprava zagrebačka odgovorna je za stanje sigurnosti na području grada Zagreba i Zagrebačke županije te je stanje sigurnosti na području policijske uprave povoljno i dobro kao što je dobro i zadovoljavajuće stanje i kretanje kriminaliteta, stanje javnog reda i mira te stanje sigurnosti u cestovnom prometu.“ Također, načelnik je naglasio da Policijska uprava zagrebačka postiže i dobre rezultate kad je u pitanju tamna brojka kriminaliteta, a posebice suzbijanje organiziranog i gospodarskog kriminaliteta te kriminaliteta droga. „Grad Zagreb, kao europska metropola, jedan je od najsigurnijih gradova, što nam potvrđuju razna istraživanja javnoga mijenja prema je kojima grad Zagreb i proglašen jednim od najsigurnijih gradova u Europi.“ istaknuo je načelnik Marko Rašić.
 
Razlog posjete, uz  jačanje suradnje u provedbi zakona u području suzbijanja transnacionalnog organiziranog kriminala, je i sudjelovanje u projektu „Sigurna turistička destinacija“.
 
Zagreb, kao jedan od sigurnijih gradova, iz godine u godinu postaje sve omiljenije turističko odredište mnogim stranim gostima te tako i onima iz Narodne Republike Kine. Kao jedan od razloga zašto Republika Hrvatska postaje sve omiljenije odredište turista iz Kine je i taj što su državljani Kine kroz projekt Sigurna turistička sezona upoznali Zagreb i Republiku Hrvatsku budući da razmjena hrvatskih i kineskih policajaca traje od 2018 godine.
 
Voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma prezentirao je projekt „Sigurna turistička destinacija“ te je prisutne upoznao s iskustvima zajedničkih hrvatsko – kineskih patrola od samih početaka, odnosno od 2018. godine, kada je započela razmjena hrvatskih i kineskih policajaca. Tijekom izlaganja voditelj Velimir Tišma istaknuo je „Cilj cjelokupnog projekta postizanje je maksimalne razine sigurnosti, kako za građane tako i za sve turiste i posjetitelje koji se odluče doći u Zagreb, a kroz zajedničke kinesko – hrvatske ophodnje približili smo Zagreb turistima koji nam dolaze iz Narodne Republike Kine i koji nam u susretima sa zajedničkim ophodnjama naglašavaju kako se u Zagrebu osjećaju posebno sigurno.“
 
Voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke Emil Kos, održao je prezentaciju na temu „Kibernetički kriminalitet“  te je tijekom izlaganja predstavio specifičnosti organizacije i rada Odjela kibernetičke sigurnosti dok je naglasio: „Kibernetički kriminalitet je zbog obilježja internacionalnosti područje koje zahtijeva iznimno zahtjevne procedure istraživanja. Upravo kroz razne oblike policijske suradnje, kao i brojne edukacije, policijski službenici stječu kompetencije potrebne za istraživanje ovakve vrste kaznenih djela, a razmjena iskustva također je ključna u poboljšavanju samih procesa rada tijekom istraživanja kaznenih djela“.
 
Gosti su se zahvalili na srdačnoj dobrodošlici i trudu koji su načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i suradnici uložili kako bi im organizirali kvalitetan program i sveobuhvatan uvid u rad zagrebačke policije te uz obostrano zadovoljstvo, domaćini i gosti iskazali su nadu da će se takva praksa s ciljem razmjene pozitivnih iskustava i primjera dobre prakse nastaviti i u budućnosti.

Stranica