Dovršeno kriminalističko istraživanje – prijevara i krivotvorenje isprava

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 63-godišnjaka te dva kaznena djela „Krivotvorenje isprava“.
 
Naime, sumnja se da se 40-godišnjak u dva navrata, najprije u travnju 2013. godine u prostorijama udruge u Zagrebu te u srpnju 2013. godine u ugostiteljskom objektu u Zagrebu, našao s 31-godišnjakom i 63-godišnjakom kako bi dogovorio realizaciju kredita za 63-godišnjaka u iznosu od 75.000 kuna. Prilikom tih susreta lažno im je naveo da je za realizaciju kredita potrebno da uplate na određeni broj računa 50.000 kuna, dok će im on za svoje usluge naplatiti iznos od 1100 kuna, koje također trebaju uplatiti na račun treće osobe.
 
Kako bi omogućio realizaciju kredita, 31-godišnjak je u srpnju 2013. godine na račun treće osobe uplatio iznos od 1100 kuna i ujedno s računa 63-godišnjaka, uz njegovu dozvolu, podigao 50.000 kuna koje je isto uplatio na račun treće osobe, koja je taj novčani iznos predala 40-godišnjaku. Nakon što je dobio novac, 40-godišnjak ga je protupravno zadržao za sebe novac bez da je realizirao dogovoreni kredit i na taj način oštetio 63-godišnjaka za 50.000 kuna
 
Nadalje, sumnja se da je u rujnu 2016. godine na neutvrđenom mjestu izradio lažnu ispravu  „Univerzalni nalog za plaćanje“ na svoje ime s namjerom da je upotrijebi kao pravu i da prikaže da je 63-godišnjaku vratio veći dio novca koji je uzeo za potrebe „realizacije“ kredita.
 
Isto tako, u studenom 2016. godine ponovno je izradio lažnu ispravu, ovaj put dopis odvjetničkog ureda, u kojem je navedeno da je  u potpunosti podmirio dugovanje prema 63-godišnjaku koji, zbog podmirenja duga, povlači tužbu koju je podnio protiv 40-godišnjaka.
 
Po završetku kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeto je posebno izvješće.

Stranica