Dovršeno kriminalističko istraživanje zbog zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Slika /PU_ZG/ilustracije/policija 2019. -1.jpg
FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad dvojicom policijskih službenika zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Utvrđena je sumnja da su policijski službenici, 30. kolovoza 2023. godine u popodnevnim satima, koristeći svoja ovlaštenja policijskih službenika prometne policije Policijske uprave zagrebačke, suprotno zaduženjima određenima radnim nalogom i bez obavještavanja nadređenog rukovoditelja, napustili mjesto rada te otišli na drugu lokaciju u namjeri da od vozača uzmu novčane iznose na ime kazni i zadrže ih za sebe, predočavajući im pritom da su počinili prekršaje. Na toj su lokaciji- državnoj cesti D10, kod izlaza za Vrbovec u smjeru Đurđevca, zaustavili osobni automobil kojim je upravljala zaposlenica pravosudnog tijela te su joj predočili da je vozila brzinom većom od dozvoljene. Međutim, nakon što su utvrdili koje su vozilo zaustavili, nisu od vozačice zatražili novčani iznos na ime kazne za predočeni prekršaj znajući da bi traženjem novca otkrili svoje nezakonito postupanje, niti su izdali bilo kakav dokument o prekršaju jer ga stvarno nisu niti utvrdili. Potom su sastavili izvješće o postupanju u kojem su unijeli neistinite podatke da su postupali na drugoj lokaciji i prema drugim osobama te ga ovjerili svojim potpisima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Stranica