Dovršeno kriminalističko istraživanje - zlouporaba položaja i ovlasti, primanje mita i davanje mita

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 24 do 49 godina zbog osnova sumnje da su počinili devet koruptivnih kaznenih djela, odnosno zlouporaba položaja i ovlasti, primanja mita i davanja mita.
Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičeni, od kojih je jedan 29-godišnji ovlašteni nadzornik tehničke ispravnosti vozila u ovlaštenoj pravnoj osobi za tehnički pregled vozila, drugi osumnjičeni 49-godišnji ovlašteni ispitivač u ovlaštenoj pravnoj osobi za homologaciju, protivno odredbama Pravilnika o utvrđivanju sukladnosti motornih vozila i njihovih prikolica i Pravilnika o tehničkim  pregledima vozila, obavljali homologaciju i tehničke preglede vozila, za što su ih ostali osumnjičeni novčano nagrađivali tj. davali mito.
Jedan od osumnjičenika je i 47-godišnji carinski službenik  koji je zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno u svojstvu ovlaštenog carinskog službenika, raspoređenog na obavljanje poslova utvrđivanja posebnog poreza na motorna vozila, u cilju pogodovanja obrtniku iz Zagreba da ne odgovara za počinjeni prekršaj, protivno članku 23. Zakona o carinskoj službi, nije izdao prekršajni nalog, čime je građanin izbjegao prekršajnu odgovornost.
 Također, jedan od osumnjičenih je i policijski službenik koji je, zbog sumnje da je poticao na kazneno djelo davanja mita, Rješenjem glavnog ravnatelja policije udaljen iz službe, do okončanja postupka.
Policijski službenici su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli kaznene prijave.
 

Stranica