Hodočašća - sigurni hod

Slika /PU_ZG/ilustracije/FOTO- Ilustracija PUZ.jpg

Biti viđen temeljni je preduvjet za sigurnost svih sudionika u prometu

FOTO: Ilustracija

Naime, uoči blagdana temeljem višegodišnjih iskustva, niz građana, pogotovo mladih, krenut će primjerice put Marije Bistrice pješice, bilo organizirano iz svojih župa ili u slobodnoj individualnoj organizaciji. Kao takvi oni su sudionici u prometu na prometnim površinama gdje najčešće nema uređenog nogostupa. S druge strane, riječ je o grupama koje nesvjesno zanemaruju propisan način kretanja baš na takvim prometnicama. U tom smislu, ovo uključuje i  bicikliste jer niz hodočasnika na put kreće i biciklima, često bez adekvatne i ispravne opreme za bicikl i za vozača.
 
Uoči baš takvih (pješačkih ili biciklistički) hodočašća prigoda je za istaknut obvezu korištenja „zaštitnih sredstva“ za sigurnost cestovnog prometa, tj. ona doista minimalna sredstva kojima se povećava vidljivost sudionika u prometu - običan za promet predviđen - reflektirajući prsluk kod pješaka - hodočasnika koji se u većini slučajeva kreću u grupama neosvijetljenim prometnicama i tamnim prirodnim okruženjem poput šuma oko prometnice.
 
Naime, vidjeti i biti viđen temeljni je preduvjet za sigurnost svih sudionika u prometu.
Međunarodna istraživanja pokazala su da vizualne pogreške imaju vrlo važnu ulogu u uzroku prometnih nesreća.
Nedostatak pristupa reflektirajućoj opremi, primjerice, običnog reflektirajućeg prsluka za pješake ili bicikliste, odsutnost svjetiljki za bicikle pa i uporaba tamnih biciklističkih kaciga ili tamne odjeće, pogoršavaju već ionako nesigurne uvjete. Što je kao pješak ili što je kao biciklist uočljiviji  svim sudionicima u prometu, pogotovo što su spomenuti kao sudionici u prometu vidljiviji određenom vozaču, veća je mogućnost izbjegavanja nesreća.

 

Stranica