Hodočašće vjernika Policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata Gospi od Utočišta u Aljmaš

Slika PU_ZG/slike/2011/kapelanija/10.10/1_m.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

U subotu, 08. listopada 2011.g. djelatnici PU zagrebačke i vjernici kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata, njih devedesetak, predvođeni svojim kapelanom vlč. Davidom Klarićem, hodočastili su u svetište Majke Božje u Aljmaš. 

Prva postaja našeg hodočašća bio je biskupski grad Đakovo u kojem smo razgledali prekrasnu Strossmayerovu katedralu i upoznali se uz stručno vodstvo s njenom bogatom duhovnom i kulturnom poviješću. Đakovačka katedrala Svetog Petra građena u neoromaničkom stilu stolna je crkva Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sagrađena je između 1866. i 1882. godine. Glavni inicijator podizanja ove građevine bio je đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer. U kripti katedrale je grobnica biskupa Strossmayera.

Središte i vrhunac ovo hodočašće našlo je u svetoj misi slavljenoj u marijanskom svetištu u Aljmašu.

Dolaskom u župnu crkvu Gospe od utočišta u Aljmaš dočekao nas je upravitelj Svetišta i ukratko nas upoznao s bogatom poviješću svetišta. Hodočasnici su slušali o stradanjima stanovnika ovog kraja tijekom Domovinskog rata. Bili su to strašni događaji u kojima se život dao sačuvati jedino odlaskom u progonstvo. Godine progonstva ostavile su trag na onima koji su se vratili, ali su danas svejedno sretni na svom ognjištu, u vjeri da ga više nikad neće morati napustiti. Na ruševinama stare crkve sagrađena je nova. U nju su povratnici iz progonstva donijeli kip svoje Gospe od utočišta kojoj se svake godine dođe pomoliti tisuće vjernika iz Hrvatske i inozemstva.

Sve naše nakane prikazali smo i ponovno proživjeli kroz Kristovu žrtvu na oltaru, koju je slavio naš policijski kapelan vlč. David Klarić. Pod Marijinim smo zagovorom kao hodočasnici. Zahvalimo dragom Bogu po zagovoru Bl. Dj. Marije - Gospe od Utočišta, za svu našu prošlost, sadašnjost i sve što ćemo položiti u Gospine ruke za našu budućnost. Uvijek se pouzdati i osloniti na poruku punu povjerenja, kada je Isus učinio čudo na svadbi u Kani po Marijinom zagovoru,a upućeno svakome od nas: „Što god vam rekne, učinite!“, naglasio je vlč. Klarić.

Put nas je vodio dalje prema gradu heroju – Vukovaru. Pošli smo tragom patnika, iz gradske bolnice, preko hangara gdje su bile zatočene i mučene nevine žrtve, a danas je napravljen spomen dom. Hangari su nam svojom mistikom i istinom koju svjedoče, približili svakog pojedinog od 200 pobijenih, ne kao broj, nego kao osobu, čovjeka, mladića koji je za svoju domovinu, za svakoga od nas dao život, kako bismo mi živjeli u slobodi. Iskrenom zahvalnošću u molitvi Gospodinu poklonili smo se spram žrtve svakog poginulog i nestalog podnesene za tu slobodu domovine na memorijalnom groblju u Vukovaru.



Stranica