HRVATSKI DANI SIGURNOSTI 2018. - Trend pada općeg kriminaliteta u gradovima na III. Zagrebačkom forumu urbane sigurnosti

FOTO: Jovica Drobnjak

U okviru Hrvatskih dana sigurnosti 2018.,uz pokroviteljstvo Vlade i gradonačelnika Zagrebaodržan je i III. Zagrebački forum urbane sigurnosti. Ove godine fokus je stavljen na temu prevencije kriminaliteta, o kojoj su razgovarali župani, gradonačelnici, načelnici te stručnjaci za sigurnost koji rade u lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi, a na kojoj je sudjelovao i načelnik Policijske uprave zagrebačke g. Marko Rašić.
Sigurnost života u zajednici nije samo stvar pojedinih institucija ili policije, nego je to pitanje odgovornosti svih koji u zajednici žive, odnosno svakog pojedinca koji se treba uključiti, naglasio je u pozdravnoj riječi Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a.
Razmjena znanja o urbanoj sigurnosti, otvaranje rasprave o načinima uključivanja ljudi i organizacija kroz partnerstva za sigurnost sa svrhom provedbe konkretnih preventivnih aktivnosti, bio je cilj ovog Foruma.  
Uvodno, g. Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke naglasio je kako je partnerstvo za sigurnost, što i jest noseća tema Hrvatskih dana sigurnosti, najvažnija karika uz pomoć koje se mogu smanjiti kaznena djela u urbanim prostorima. Sudjelujući u sklopu panel diskusije „Zagreb siguran grad – jučer, danas“ istaknuo je pohvalnu činjenicu kako Zagreb bilježi trend pada kaznenih djela za 4 posto, a npr. općeg kriminaliteta za 5,5 posto. Čemu pripisati uspjeh?  
Suradnji i aktivnoj uključenosti svih društveno odgovornih subjekata po pitanjima preventive i sigurnosti.
Ove godine, istaknuo je načelnik Marko Rašić, bilježimo najmanji broj kaznenih djela.
Uz tu činjenicu, ukoliko dodamo i podatak da su jednako tako dobri pokazatelji i u smislu razriješenosti kaznenih djela, za što je bitno da se odnosi i na ona najteža djela, kao što su ubojstava, a koja se u relativno kratkom vremenu riješe odnosno, Zagrebačka policija uspješno pronađe i privede počinitelje…..Zagreb je siguran grad.
Profesorica Cajner Mraović, iznijela je podatke istraživanja percepcije sigurnosti provedenog u Zagrebu, prema kojem se 91 posto građana osjeća sigurno u svojoj četvrti, te ujedno na taj način potvrdila da osim što se sigurnost može iskazati kroz pozitivne brojeve, bitno je i da se sami građani osjećaju sigurno.  
Tijekom Foruma istaknuta je važnost rada Vijeća za prevenciju u radu kojih se aktivno uključuju zainteresirani građani i organizacije, stručnjaci su se  osvrnuli na temu terorizma, prezentirani su primjeri dobrih praksi  projekata i kampanja kojima se utječe   na podizanje razine sigurnosti u lokalnoj zajednici.


Stranica