I proteklog vikenda zagrebačka policija pojačano postupala prema sudionicima u prometu

Slika /PU_ZG/ilustracije/IMG_2961.jpg

Zabilježeno 36 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom

 FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 18. do 21. kolovoza 2023. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 406 prometnih prekršaja, od čega:
 
  • 28 prekršaja vozača s alkoholom, 
  • 198 prekršaja nepropisne brzine,
  • 43 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 21 prekršaj nepropisne uporabe mobitela,
  • osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • 36 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i
  • 66 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 18. kolovoza 2023 godine oko 21.15 sati, 25 godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u mjestu Križ, Zagrebačkoj ulici. Obavljenim nadzorom vozila i vozača policijski službenici su utvrdili kako 25 godišnji vozač upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, kao i da je pod utjecajem alkohola od 2,20 g/kg u organizmu. Vozač je isključen iz promete te je protiv njega podnesen prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja.
 
U subotu, oko ponoći, u Dugom selu, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka Oborovskom ulicom. Provedenim nadzorom vozila i vozačice, policijski službenici su utvrdili kako je vozačica pod utjecajem alkohola od 1,35g/kg u organizmu. Zbog počinjenog prekršaja isključena je iz prometa te je protiv nje podnesen i Prekršajni nalog.
 
Izdvajamo i sljedeće:
 
U četvrtak, 17. kolovoza oko 21.20 sati 34-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka kolnikom Jadranskog mosta u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača kod rotora Remetinec, utvrđeno je da okrivljeni upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita odnosno prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom „B“ kategorije. Nadalje, utvrđeno je da upravlja motornim vozilom „B“ kategorije za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajnu sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.6400 eura.
 
U subotu, 19. kolovoza oko 16.20 sati 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Ford zagrebačkih registracijskih oznaka kolnikom Vrapčanske ulice u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 166, zaustavili su ga policijski službenici, a obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 1,98 g/kg u organizmu. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajnu sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.400 eura.
 
Tijekom provedbe Akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno osam osoba – jedna osoba odbila testiranje, test negativan.
 
Od 28 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (35,7 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je pet mladih vozača (17,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja Akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 12 osoba uhićeno i privedeno na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka.
 
 

Stranica