Izradili lažnu web stranicu s ciljem privida legitimnosti prodajnog mjesta

Slika /PU_ZG/ilustracije/zastita osobnih podataka.jpg

Trojac predan pritvorskom nadzorniku

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvoje državljana Hrvatske starosti 57 i 24 godine te državljankom Kazahstana starosti 40 godina zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela računalna prijevara iz članka 271. st. 2. Kaznenog zakona i pranje novca iz članka 265. st. 1., 3. i 5. Kaznenog zakona.
 
Kaznena djela su počinjena na način da je osumnjičeni 57-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva temeljem ugovora s oštećenim kartičnom kućom o prihvatu kartica, ustupio korisnički račun potreban za provedbu online kartičnog plaćanja zasad nepoznatoj osobi nakon čega su u ovom trenutku nepoznate osobe izradile lažnu web stranicu s ciljem privida legitimnosti prodajnog mjesta. Po navedenom, sumnja se da su od 12. siječnja do 2. ožujka 2024. godine obavljali unose nezakonito pribavljenih kartičnih podataka korisnika iz SAD-a, Kanade i Meksika u ukupnom iznosu od 3.367.130 eura od čega je 2.666.285 eura odbijeno, dok je 700.850 terećeno te nakon odbitaka i povrata u konačnici prouzročilo materijalnu štetu oštećenom trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od 655.380 eura.  
 
Nakon što je iznos od 655.380 eura doznačen na račun trgovačkog društva, osumnjičeni 57-godišnjak je s ciljem prikrivanja nezakonitog podrijetla podizao sredstva u gotovini, prebacivao na druge račune i kupovao kriptovalute u čemu su sudjelovale i osumnjičene 24-godišnjakinja i 40-godišnjakinja.
 
U sklopu kriminalističkog istraživanja, provedene su dokazne radnje pretraga doma i drugih prostorija osumnjičenih, kojom prilikom je oduzeto desetak mobitela, više računala, SIM kartica, bankovnih kartica te veća količina novca za koji se sumnja da su izravno povezani s kaznenim djelima.
 
Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedena kaznena djela, osumnjičeni su u zakonskom roku uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.
 
Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju eventualnog utvrđivanja drugih osoba koje su moguće povezane s počinjenjem ovih kaznenih djela.
 

Stranica