Javljali se na oglase kako bi kupili mobitele pa ih plaćali krivotvorenim novčanicama

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/rujan/139. - Krim istraživanje/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika

 Na više novčanica prevareni građanin uočio iste serijske brojeve

FOTO: PU zagrebačka

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjom državljankom Republike Slovenije i 27-godišnjim državljaninom Republike Slovenije zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela „Prijevara“ i tri kaznena djela „Krivotvorenje novca“.
 
U subotu, 9. rujna 2023. godine u večernjim satima, nakon prethodnog dogovora o kupnji, odnosno prodaji mobilnog uređaja čiju prodaju je 37-godišnjak objavio putem Internet platforme, na području Trnja u Zagrebu osumnjičena 29-godišnjakinja je došla zajedno s osumnjičenim 27-godišnjakom i to osobnim automobilom marke VW Caddy slovenskih nacionalnih oznaka. Tada su osumnjičene osobe 37-godišnjaku za kupnju mobilnog uređaja predali krivotvorene novčanice, a koje su zasad neutvrđenog dana pribavili s ciljem da ih stave u optjecaj te su oštećenog doveli u zabludu da se radi o pravim novčanicama i potom se udaljili. Oštećeni 37-godišnjak je kasnije provjerio novac koji je za prodaju mobilnog uređaja dobio od osumnjičenih osoba te je utvrđeno da se radi o krivotvorenim novčanicama.
 
Nadalje, na novi oglas koji je kasnije objavio oštećeni, također na Internet platformi, javila se ženska osoba te su dogovorili da se 11. rujna 2023. godine nađu na području Trnja zbog prodaje mobilnog uređaja. Na dogovoreno mjesto susreta, radi kupnje mobilnog uređaja, došla je  osumnjičena 29-godišnjakinja za koju su policijski službenici posumnjali da se radi o ženskoj osobi koja je prethodno već kupila mobilni uređaj od oštećenog i za to mu dala krivotvorene novčanice. Policijski službenici su 29-godišnjakinju uhitili dok se u tom trenutku s mjesta događaja udaljilo osobno vozilo marke BMW slovenskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao u tom trenutku nepoznati muškarac, a s kojim je osumnjičena ranije došla.
 
Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske su policijski službenici uočili osobni automobil marke BMW slovenskih nacionalni oznaka te su ga zaustavili i utvrdili da je vozilom upravljao osumnjičeni 27-godišnjak koji je zatim doveden u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke na daljnje kriminalističko istraživanje.
 
Kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja da je istog dana, 11. rujna 2023. godine u večernjim satima, 29-godišnjakinja došla u Novi Zagreb te stupila u kontakt s oštećenim 42-godišnjakom kako bi dogovorila kupnju mobilnog uređaja koji je oglasio putem Internet platforme. Nakon dolaska na mjesto susreta, oštećenom je predala krivotvorene novčanice, sve s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, dovodeći oštećenog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, stavljajući na taj način lažni novac u optjecaj. Oštećeni muškarac je naknadno provjerio novčanice i utvrdio da se na više njih nalaze isti serijski brojevi i na taj način posumnjao da se radi o krivotvorenim novčanicama.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Stranica