Jednoglasno prihvaćeno Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2019. godini – jednoj od najsigurnijih županija

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2020/Srpanj/zupanija nacelnik 150720/foto 1.jpg
  • Slika

Zagrebačka županija ima vrlo povoljnu stopu kriminaliteta i jedna je od najsigurnijih županija


U srijedu, 15. srpnja  u nastavku 20. sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije  načelnik Policijske uprave zagrebačke g. Marko Rašić podnio je  Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije tijekom 2019. godine, te sa zadovoljstvom konstatirao da je Zagrebačka županija jedna od najsigurnijih županija u Republici Hrvatskoj.
 
Izvješće je razmotreno i jednoglasno prihvaćeno.
 
U svom kratkom izlaganju, načelnik g. Rašić osvrnuo se na najbitnije sigurnosne pokazatelje koji dokazuju da je opće stanje sigurnosti u Županiji povoljno i dobro.
 
„Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja prikupljenih tijekom prošle godine, a koji se odnose na kaznena djela, učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela, stanje javnog reda i mira i stanje sigurnosti u cestovnom prometu, nema argumenta da ne budemo zadovoljni.“ – konstatirao je načelnik g. Rašić.
 
Pojasnio je da je porast od 12% kaznenih djela, u komparaciji sigurnosnih pokazatelja tijekom 2018. i 2019. godine, rezultat prioritetnog i pojačanog rada policije u području tamne brojke kriminaliteta, a posebno kibernetičkog i organiziranog. „Nadalje, u domeni kaznenih djela protiv života i tijela nije evidentirano niti jedno ubojstvo, a isto tako u domeni kaznenih djela protiv imovine ističe se znatan pad provalnih krađa u domove i to za 27%, dok s druge pak strane znatno je više zahvaćeno djela iz domene organiziranog kriminaliteta i to za 118 %“ -  ukratko je pojasnio načelnik g. Rašić pojašnjavajući da je time podignuta razina sigurnosti u Županiji.   

Nije bilo grubog narušavanja javnog reda mira kojim bi se remetio normalan rad i život građana uz naznaku da je evidentirano 11 %  manje prekršaja. Ujedno evidentno je i poboljšanje stanja sigurnosti cestovnog prometa na području Županije uz naglasak da je 31 % manje smrtno stradalih.
 
Svjesni činjenice da se najteže prometne nesreće i dalje prvenstveno događaju zbog neprilagođene i nepropisne brzine kao i vožnje pod utjecajem alkohola i dalje ćemo biti sveprisutni na prometnicama provodeći preventivno-represivne aktivnosti s ciljem podizanja prometne kulture na još višu razinu.
 
Svima prisutnima zahvalio je na dosadašnjoj suradnji te uz upućen poziv na buduću suradnju, sa zadovoljstvom konstatirao da slijedom činjenice da stopa kriminaliteta na području Zagrebačke županije iznosi 844 kaznenih djela na 100.000 stanovnika evidentno je i potvrđeno, da je kao takva, stopa kriminaliteta u Zagrebačkoj županiji jedna od najpovoljnijih u odnosu na sve druge županije u Republici Hrvatskoj.
 
 
 
 
 

Stranica