Kibernetički napadi na odvjetničke urede

Slika /PU_ZG/ilustracije/policija natpis.JPG

Ukupna materijalna šteta iznosi 108.400 eura

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, proveli kriminalističko istraživanje na temelju više kaznenih prijava odvjetničkih društava s područja Republike Hrvatske.  
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine, tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavak 2., „Pranje novca“ iz članka 265. stavak 1. i 3., „Neovlašteni pristup“ iz članka 266. stavka 1., „Neovlašteno presretanje računalnih podataka“ iz članka 269. stavka 1., „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavak 1. i 2. u vezi članka 34. i „Krivotvorenje isprave“ iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, na način da su neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava.
 
Prvoosumnjičeni je zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uhićen 10. siječnja 2024. te je u zakonskom roku, 11. siječnja 2024. predan pritvorskom nadzorniku dok je drugoosumnjičeni za sad nedostupan policijskim službenicima. Ukupna materijalna šteta iznosi 108.400,00 eura.

Stranica