Kriminalistička istraživanja - zlouporaba opojnih droga

Slika PU_ZG/slike/2012/krim_obrade/11_2/4_m.png

Foto: PUZ

 

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke, u suradnji s Državnim odvjetništvom, PNUSKOK-om i Agencijom za istrage i zaštitu iz Bosne i Hercegovine, okončali su dva višemjesečna istraživanja tijekom kojih je uhićeno 14 hrvatskih državljana u dobi od 22 do 57 godine te jedan 36-godišnji crnogorski državljanin.

Zaplijenjeno je ukupno 50 kg marihuane i 40 g kokaina te 38 400 eura povezanih s kupoprodajom droge.

 

Prvo istraživanje dovelo je do uhićenja šest osoba, koje su zajedno krijumčarile i u Zagrebu preprodavale opojnu drogu marihuanu i kokain. Ukupno im je oduzeto nešto manje od 7 kg marihuane te 40 g kokaina. Najviše im je zaplijenjeno 1. prosinca  2011.g., kada je u Zagrebu uhićen crnogorski državljanin koji je prevozio 6,5 kg marihuane za potrebe ostatka skupine.

 

Drugim istraživanjem zahvaćena je osmeročlana skupina hrvatskih državljana u dobi od 29 do 57 godina, od kojih je troje, među kojima i jedna žena, uhićeno 9. veljače 2012.g., u zagrebačkoj Dubravi prilikom primopredaje 22 kg marihuane, dok je organizator nabavke ove droge uhićen istog dana u Susedgradu. Istražujući osobe povezane s ovom skupinom 11. siječnja, 2012. uhićena su još dvojica muškaraca kod kojih je u Zagrebu pronađeno i oduzeto 5 kg marihuane, koju su skrivali u stanovima ili nosili radi prodaje. Preostala dvojica uhićeni su 30. siječnja, 2012. na jednoj zagrebačkoj benzinskoj postaji, kada je pronađeno 16 kg marihuane koju su skrivali u kamionu stranih registarskih oznaka. 

 

Drogu su uglavnom nabavljali izvan Hrvatske te je dopremali u Zagreb i preprodavali, stječući tako protupravnu imovinsku korist. Kaznene prijave zbog zlouporabe opojnih droga podnesene su protiv 15 osoba, od kojih je jučer devetorici određen pritvor, a ostalima u ranijim fazama kriminalističkog istraživanja. Sedmorica uhićenih su i ranije prijavljivani za kaznena djela zlouporabe opojnih droga.

 

Vrijednost oduzete droge cijeni se na oko 700 000 kuna.



Stranica