Manje oružja, manje tragedija

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2020/OŽUJAK/Manje oružja, manje tragedija/Foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zelinska policijska postaja provela akciju „Manje oružja – manje tragedija“  

Nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se u Republici Hrvatskoj od 2007. godine. Istom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno. Dugoročno, kampanja je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje veze između javnosti i policije.
 
U akciji koju stalno provodi Ministarstvo unutarnjih poslova pod nazivom MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA  moguća je  predaja oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, koje pojedinci posjeduju neovlašteno ili  su ih pronašli, bez ikakvih kaznenih sankcija po vlasnika, a  naravno i bez posljedica za onoga koji je predao pronađeno oružje ili dojavio o njegovom nalasku. Cilj te akcije je povećanje opće sigurnosti građana.
 
U gradu Sv. Ivan Zelina policijska je postaja pojačano provodila aktivnost iz te akcije tijekom zadnjeg tjedna u veljači 2020. godine. U tom su periodu odgovorni građani predali: jednu automatsku pušku, dvije poluatomatske puške, jednu lovačku pušku kućne  izrade, jedan pištolj  marke CZ-TT, jedan pištolj marke Browing, jedan pištolj-penkalu, kućne izrade, 53 komada lovačkog streljiva, 63 komada streljiva za pištolj i 968 komada različitog streljiva za vojno oružje.
 
Tijekom veljače 2020.godine na području Sv. Ivana Zeline građani su pronašli dvije neodgovorno ostavljene ručne bombe, povodom čega je provedena akcija kako bi se one koji nelegalno posjeduju oružje motiviralo na dragovoljnu predaju.
 
Zadnjeg dana akcije u prostorijama policijske postaje postavljen je info – štand na kojem je bilo izloženo dobrovoljno prikupljeno oružje i streljivo. Predstavljanju rezultata akcije prisustvovali su načelnik policijske postaje Sv. Ivan Zelina Vjekoslav Stanić, gradonačelnik Hrvoje Košćec , načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja i referent za komunalno gospodarstvo Stjepan Pajač. 
 
Tom je prilikom načelnik Vjekoslav Stanić izrazio zadovoljstvo rezultatima akcije i pozvao građane da ne ostavljaju neodgovorno oružje, a posebice ne minsko – eksplozivne naprave, jer time ugrožavaju živote sugrađana, a naročito djece, već da ih sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja predaju, bez prekršajnih ili kaznenih postupaka što i je smisao ove akcije, policiji. Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do  60 dana zatvora, a u kaznenom postupku moguće je izreći i kaznu zatvora do 3 godine, a u težim oblicima i do 5 godina. 
 
Važno je da građani ne donose minsko- eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih već da  o pronalasku obavijeste policiju na telefone 01/2060-106 ili 192. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.
 
Glavna značajka kampanje je omogućavanje vremenski neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati ni prekršajni niti kazneni postupak ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti (Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, NN 94/18, čl. 79 st. 5).
 
Dragovoljna se predaja odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.

FOTO: PU zagrebačka

Stranica