Na prijevaran način otuđili više od 500 tisuća kuna

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto - ilustr - auto.jpg

Muškarac i žena osumnjičeni za prijevaru

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakinjom i 64-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 50-godišnjakinje.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su osumnjičeni točno neutvrđenog dana, s prethodno stvorenom prijevarnom namjerom radi stjecanja protupravne imovinske koristi, u prvoj polovici 2016. godine nastupajući ispred agencije za posredovanje u kupoprodaji nekretnina doveli u zabludu oštećenu da će nakon posredovanja u prodaji njezinog stana na području Novog Zagreba predati joj novac od prodaje. Zatim održavajući je u zabludi i koristeći odnos povjerenja oštećene u tvrtku i zastupanje u dobroj vjeri, naveli je da krajem svibnja 2016. godine kod javnog bilježnika ovjeri punomoć u kojoj opunomoćuje tvrtku sa sjedištem u Zagrebu, a kojoj je osumnjičena direktor, a osumnjičeni osnivač, da u njezino ime za navedenu nekretninu, obavi uplata kupca za kupoprodaju navedene nekretnine na račun tvrtke. Zatim su  osumnjičeni postavili oglas za prodaju navedene nekretnine te su u lipnju 2016. godine sklopili ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine u vlasništvu oštećene s dvoje kupaca, a koji su kao kupci na račun uplatili kupoprodajni iznos od 375.382 kuna, a koji iznos osumnjičenici nisu po dogovoru s oštećenom uplatili na njezin račun niti su joj predali navedeni novčani iznos u bilo kojem obliku već su ga zadržali za sebe te tako stvorili odnos ovisnosti oštećene prema osumnjičenicima radi zadržanog iznosa za prodani stan. Tako uspostavljenim odnosom ovisnosti osumnjičenici su isti koristili da oštećenu navedu na lakomisleno potpisivanje pismena bez uvida u iste i shvaćanja njihovog sadržaja i pravnih posljedica pa su tako u namjeri da prikriju prijevaru i prikriju nastupanje štetnih posljedica, umjesto da joj isplate novac od prodaje stana naveli na sklapanje ugovora za kupoprodaju vinograda prikazujući joj to kao „poklon“, dok su u sačinjeni kupoprodajni ugovor fiktivno prikazali višestruko uvećanu kupoprodajnu cijenu od 28.000 eura iako su nedugo prije istu nekretninu kupili za 7.500 eura, a pri tome od prodavatelja tražili da se u ugovor o kupoprodaji nekretnine navede fiktivna i višestruko uvećana cijena od 28.000 eura.
 
Uslijed naprijed navedenog odnosa ovisnosti, osumnjičeni je s unaprijed stvorenom prijevarnom namjerom i ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, tijekom 2018. godine, držeći oštećenu u zabludi naveo da u banci podigne kredit u iznosu od 18.309 eura i da mu taj novac preda, a kako bi oštećenu održavao u zabludi u usmenom dogovoru obvezao uplaćivati anuitete za navedeni kredit, što je učinio samo u tri navrata, a zatim u potpunosti prestao plaćati.
 
Nastala materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 512.700 kuna.   
 
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanje, osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku a kaznena prijava podnijeta je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

FOTO: Ilustracija

Stranica