Na prijevaran način otuđio preko 223 tisuće kuna na području Zagreba

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela „Prijevara“ i „Računalna prijevara“ na štetu više osoba.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni, u dva odvojena slučaja, krajem prosinca 2019. godine i početkom siječnja 2020. godine, prema unaprijed stvorenoj namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, pribavio telefonske brojeve oštećenih, koje je potom kontaktirao, lažno se predstavio kao službena osoba i lažno rekao da oštećene kod sebe vjerojatno imaju krivotvorene novčanice koje treba provjeriti. Oštećene su povjerovale u navedenu lažnu priču, pripremile novac radi provjere te po dogovoru da osumnjičeni dođe u stan, novac mu i predale.
 
Nadalje, sumnja se da je osumnjičeni u dva navrata kod dvoje oštećenih, krajem prosinca 2019. godine i početkom siječnja 2020.godine, pribavio telefonske brojeve, isto kao i prethodni put, lažno se predstavio kao službena osoba te s istom pričom kao i prethodni put, da oštećene imaju krivotvorene novčanice koje treba provjeriti, ali ovaj put i bankovne kartice za koje je isto rekao da je potrebna provjera u financijskoj instituciji. Oštećene su povjerovale u navedeno i po dogovoru mu predale novac i bankovne kartice. Osumnjičeni je potom otišao do obližnjeg bankomata gdje je podigao novac.
 
Također, sumnja se da je u prosincu 2019. godine ženka osoba nazvala na telefon oštećenu i lažnim prikrivanjem činjenica joj se predstavila kao službena osoba te lažnim prikazivanjem ju uvjerila kako posjeduje krivotvorene novčanice te će na adresu doći službena osoba i uzeti ih. Oštećena je povjerovala u navedeno te je po dogovoru osumnjičeni došao do njenog stana, kojeg je pustila unutra, a nakon što se lažno predstavio predala mu je 6.600 kuna.
 
Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 223.250 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto nadležnom državnom odvjetništvu.

Zagrebačka policija savjetuje.

 

Stranica