Nastavljena akcija ciljano usmjerena na grubo kršenje prometnih pravila- zabilježeno 811 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol.jpg

Vikend „rekorder“ vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 3 g/kg u organizmu

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od  3. do 6. studenoga 2023., na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 811 prometnih prekršaja, od čega 68 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 224 prekršaja nepropisne brzine, 81 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 389 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u petak, 3. studenoga oko 23.45 sati u Ivanić-Gradu u Ulici 65. bataljuna Zbora narodne garde, policijski službenici prilikom nadzora prometa zaustavili su osobni automobil virovitičkih registarskih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Obavljenim nadzorom i alkotestiranjem vozaču je izmjerena koncentracija alkohola od 3,00 g/kg u organizmu. Vozaču je privremeno, na rok od 12 sati, oduzeta vozačka dozvola te je uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Po smještaju u posebnu prostoriju muškarac je narušavao javni red i mir vrijeđajući policijske službenike te je uz Optužni prijedlog priveden na nadležni prekršajni sud. Provedenim žurnim prekršajnim postupkom proglašen je krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 929,06 EUR-a. Također, izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
-u nedjelju, 5. studenoga oko 2.40 sati, 45-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Novom cestom u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom kod kućnog broja 181/A utvrđeno je da je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola od 1,04 g/kg u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavak 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba - od kojih je jedan test bio pozitivan. Dvije su osobe odbile testiranje.
 
Od 68 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (27,9%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg te je evidentirano 12 mladih vozača (17,6 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te je 20 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica