Nastavljena edukacija stranih državljana koji obavljaju dostavu na području Grada

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/KOLOVOZ/288.2024/FOTO01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Edukacija je dio projekta "Sigurnost za sve sudionike"

FOTO: PU zagrebačka
 
U srijedu, 28. kolovoza 2024., u prostorijama Auto Kluba Siget održana je edukacija za strane radnike koji su ujedno i vozači na području Zagreba. Edukacija je dio projekta "Sigurnost za sve sudionike" u organizaciji Auto kluba Siget i pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti prometa na cestama, a čiji je cilj poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i jačanje prometne kulture upravo radi sigurnosti svih sudionika.
 
Ova inicijativa posebno je usmjerena na vozače koji obavljaju dostavu za dostavne službe putem mobilnih i internetskih platformi, s obzirom na sve veći broj stranih radnika koji se bave ovim poslom. U okviru edukacije, polaznici su detaljno upoznati s prometnim pravilima i propisima te posebnostima prometne infrastrukture Grada, kao i s osnovama sigurne vožnje u urbanoj sredini.
 
Doista je za pozdraviti ulogu Auto kluba Siget čiji je predsjednik Marinko Jurčević u pozdravnom obraćanju zaželio dobrodošlicu prisutnima istaknuvši kako su i oni sada graditelji kulture, ne samo prometne, u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj, te da svojim poslovnim načinom djelovanja, ali i svakodnevnim življenjem zajednički sa Zagrepčanima doprinose i moraju biti jedan od čimbenika u stvaranju opće sigurnosti te graditelji društva tolerancije. Za istaknuti je i uvodno izlaganje Gordane Lovrinčević iz Hrvatskog autokluba, Podružnice Siget, koja je svojom vještinom nastupa, ali i prometnom tematikom, zainteresirala sve prisutne za izlaganja koja su uslijedila.
 
Policijska uprava zagrebačka sudjelovala je u edukaciji kroz predavanje voditelja Službe prometne policije Krešimira Mišića koji se osvrnuo na prometne propise u svijetu primjene i poštivanja istih, ali i na percepciju sigurnosti Zagreba i Hrvatske u Europi. Policijski službenik za migracije VI. policijske postaje Zagreb Joachim Dieter Balden uputio je prisutne na odredbe o radno-pravnom statusu i obveze koje iz toga proizlaze, za vrijeme dok se osobe nalaze i rade na području Republike Hrvatske i Europske unije. Također, iskoristila se prilika te je u smislu prevencije svih oblika nasilja, voditelj Službe prevencije Davor Tor u savjetodavnom izlaganju uputio sudionike na prepoznavanje ugroza te im prezentirao moguće mjere samozaštite, navodeći da je sigurnost želja i obveza svih koji jesu u Zagrebu. „Niz preventivnih aktivnosti zagrebačke policije prepoznato je i podržano od strane javnosti, a pozitivni analitičko-statistički rezultati kao i povoljna subjektivna percepcija sigurnosti u Zagrebu govore tome u prilog“, istaknuo je voditelj Tor. Dodatne smjernice o samozaštitnom ponašanju kao i savjete što učiniti ukoliko se postane žrtvom nasilja odnosno kaznenog djela prisutnima je uputio voditelj Odjela za imovinske delikte Sektora kriminalističke policije Ivan Kuhar.
 
60-tak prisutnih stranih zaposlenika nakon ovog predavanja, vjerujemo, usvajanjem i primjenom naučenog te ostvarujući socijalne vrijednosti i poštujući propise Republike Hrvatske, doista mogu postati još jedan „važan kotač“ društvene zajednice u zajedničkom stvaraju sigurnog i mirnog grada, što Zagreb svakako i jest.
 
U konačnici i za ubuduće, Policijska uprava zagrebačka, vjeruje da će ovaj program koji se provodi zajedno s partnerima, značajno doprinijeti sigurnosti na cestama i omogućiti našim stranim radnicima da se bolje prilagode prometnim uvjetima u Zagrebu, jer svaki je sudionik ključan u ostvarenju zajedničkog cilja - sigurnih prometnica za sve nas.

Stranica