Neosnovanim isplatama oštetio vjersku ustanovu

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Novac podizao na bankomatima, uplaćivao sebi, svom poslovnom subjektu i subjektu članice svoje obitelji

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ i „Krivotvorenje isprave“ te nad 51-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila ista kaznena djela pomaganjem.
 
Sumnja se da je 45-godišnjak kao odgovorna osoba vjerske ustanove i jedina osoba ovlaštena za raspolaganje po bankovnim računima, uz pomoć 51-godišnje članice svoje obitelji u razdoblju od 9. travnja 2019. do veljače 2021., u namjeri da se nepripadno okoristi, obavljao neosnovane isplate novčanih sredstava s računa ustanove isplatama na bankomatima, uplatama prema vlastitom poslovnom subjektu kao i poslovnom subjektu 51-godišnjakinje, te uplatama na vlastiti bankovni račun za nepostojeće usluge. Sumnja se da je osumnjičeni, kako bi prikrio nezakonite radnje krivotvorio mjesečne bankovne izvatke o poslovanju ustanove, godišnja financijska izvješća kao i račun jednog trgovačkog društva za navodne usluge posredovanja. Takvu poslovnu dokumentaciju, sumnja se, upotrijebio je potom u poslovanju ustanove kao da je istinita čime si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7 963,89 eura odnosno 60 000 kn, za koliko je oštetio vjersku ustanovu.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Stranica